Moringa olejodajna należy do starożytnych ajurwedyjskich roślin leczniczych. To gatunek drzewa, który pochodzi z rejonu Himalajów w Indiach, a rośnie także w Afryce, Azji, Wyspach Karaibskich i Półwyspie Arabskim. Na świecie znanych jest jej 14 odmian. Starożytna medycyna opisywała właściwości lecznicze morigni już 3000 lat temu.

Data dodania: 2015-07-23

Wyświetleń: 1586

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Herbata Moringa na wzmocnienie organizmu

Roślina ta w wielu zakątkach świata nazwana „cudownym drzewem”, bowiem każda z jego części jest pożyteczna. I tak liście drzewa to niezwykłe bogactwo składników odżywczych oraz duża zawartość protein. Mają też w swoim składzie witaminę A, C, D, potas, magnez, wapń, żelazo, sód, i kwas foliowy oraz silne antyoksydanty – chlorofil, kwasy omega-3 i aminokwasy.

Liście Moringa służą do leczenia anemii, gorączki, kataru, infekcji dróg oddechowych, bólów głowy oraz mają działanie bakteriobójcze. Pomagają przy ponad 300 dolegliwościach. Doskonale wzmacniają układ odpornościowy organizmu, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i minerałów w olbrzymich dawkach. Są znakomitą bronią dla chorujących na AIDS oraz nosicieli wirusa HIV, ponieważ liście i owoce stanowią obfity w składniki odżywcze suplement codziennej diety, który wzmacnia cały układ odpornościowy organizmu. Liście z tego niesamowitego drzewa niosą w sobie trzy razy więcej żelaza niż szpinak, posiadają siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, kryją cztery razy więcej wapnia niż mleko, zawierają trzy razy więcej potasu niż banany i cztery razy więcej witaminy A niż marchewka. Herbata Moringa polecana jest do przyjmowania dla osób mających problemy ze snem, ponieważ ułatwia ona sen, a jednocześnie poprawia samopoczucie i podnosi poziom energii.

Liście Moringa są polecane dla kobiet w ciąży, ponieważ zaopatrują je w niezbędne substancje odżywcze ważne dla zdrowia dziecka, dzięki polepszeniu jakości mleka i zwiększeniu produkcji jego ilości. Przyrządzenie herbaty moringa jest wyjątkowo proste. Wystarczy ok. 1 łyżeczki ciętych liści zalać szklanką gorącej wody i parzyć od 5 do 10 minut.

Korzeń Moringi olejodajnej ma właściwości uspokajające i można go podawać w napadach histerii oraz w atakach astmy. Zawarte w korzeniu alkaloidy, spirochinina i benzyloamina działają bakteriobójczo. W Indiach owoce tego drzewa stosowane są jako naturalna „viagra", bowiem Moringa mocno pobudza męskie libido. Moringa jednocześnie nie daje żadnych skutków ubocznych. Jako suplement codziennej diety są zastrzykiem witamin w niespotykanych ilościach w odróżnieniu od tych pochodzących z innych warzyw i owoców. Suplementy z Moringi zalecane są osobom aktywnym. Śmiało można powiedzieć, że herbata Moringa jest rzeczywiście nieprawdopodobnie zdrowym napojem.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena