Nasiona chia zwane również szałwią hiszpańską, stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Jest to roślina pochodząca z Meksyku uprawiana już przez Azteków. Nasiona chia dostarczają ogromną ilość składników odżywczych i małą ilość kalorii. Porcja nasion zawiera wapń, fosfor, żelazo, potas, cynk i magnez. To również źródło witaminy E, B1 i B3.

Data dodania: 2015-07-22

Wyświetleń: 1257

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Nasiona pełne zdrowia – chia

Nasiona chia są zaliczane do żywności o cudownych właściwościach, tzw. „superfoods”. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka, nasiona chia powinny pomóc w odchudzaniu. Jedna łyżka nasion to 5% dziennego zapotrzebowania na białko. Uczucie sytości i spowolnienie wchłaniania pokarmu uzyskiwane jest poprzez właściwości błonnika, który pochłaniając duże ilości wody rozszerza się w żołądku.  Są bezpieczne dla alergików, albowiem nie zawierają glutenu. Nasiona chia są doskonałym źródłem białka dla wegan i wegetarian, gdyż to wspaniałe źródło, które pomoże uzupełnić braki mikroelementów w diecie. Chia pomagają w lepszym wchłanianiu się jedzenia, a to z kolei wspomaga absorpcję substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym usuwanie trucizn metabolicznych.

Spożywanie nasion może pomóc również diabetykom, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich ilość we krwi. Bogactwo kwasów omega-3 i omega-6 w nasionach szałwii hiszpańskiej zapobiega chorobom serca i nadciśnieniu. Dla zdrowego ciała i umysłu, niezwykle ważne jest utrzymanie właściwej proporcji wymienionych kwasów. Nasiona chia przyczyniając się do obniżenia złego cholesterolu i trójglicerydów zapobiegają tworzeniu się miażdżycy, poprawiają parametry krwi.

Nasiona chia bez problemu mogą być przechowywane w domu przez bardzo długi czas. Zamknięte szczelnie w torbie lub pojemniku w ciemnym i chłodnym miejscu bez pogorszenia swojego smaku, zapachu oraz wartości odżywczych przetrwają okres do czterech lat. Spożywanie nasion szałwi hiszpańskiej jest proste, gdyż wystarczy zalać je wodą lub mlekiem. Można je pożywać bezpośrednio jako przekąska lub mogą stanowić bazę do koktajli. Nasiona chia mają zdolność żelowania wszelkich płynów, podobnie jak siemię lniane. Ponieważ zatrzymują wodę, dzięki temu przedłużają okres uwadniania organizmu. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców. Przez wzgląd na lecznicze właściwości warto, aby szałwia hiszpańska znalazła się w każdego menu. Można zaobserwować zwiększony poziom energii, poprawę nastroju oraz koncentracji u osób, które zdecydowały się wprowadzić nasiona chia do swojej codziennej diety. Serdecznie polecamy je również Państwu.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena