Dawno już stwierdzono, że jedzenie nie jest jedynie mechaniczną czynnością, ale angażuje wszystkie zmysły. Zgodnie z tą koncepcją pracują restauracje i najsłynniejsi szefowie kuchni. Od niedawna postanowiono rozszerzyć pojęcie ładnego wyglądu jedzenia. Tak narodził się food design.

Data dodania: 2015-07-15

Wyświetleń: 1412

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Co to jest food design?

Czym jest food design?

Koncepcja ta jest stosunkowo nowa, choć mocno odwołuje się do innych, znacznie dłużej od niej istniejących teorii na temat żywienia. W jej myśl próbuje się zebrać w jeden spójny system wszystkie dobre praktyki obowiązujące w całym przemyśle żywieniowym. Proces musi być kompletny od początku do końca, gdyż tylko takie całościowe potraktowanie sprawy pomoże osiągnąć zadowalający efekt finalny.

Etapy procesu food designu

Wszystko zaczyna się już w trakcie wzrostu roślin i żywienia zwierząt przeznaczonych na nasze stoły. Tylko ekologiczna, produkowana zgodnie z ściśle określonymi, wysokimi normami, żywność ma szansę na to, by znaleźć uznanie klientów. Rosnąca świadomość konsumencka rozszerzyła istnienie pojęcia ekologiczności również o postulat fair trade, oznaczający płacenie godziwych stawek rolnikom zajmującym się uprawą roślin i hodowlą zwierząt.

Kolejnym etapem jest przetwórstwo. Tutaj również spełniać należy jak najwyższe standardy. Dotyczy to przede wszystkim sposobu przetwarzania, w którym nie ma miejsca na sztuczne składniki barwiące lub konserwujące. Cały proces powinien być zgodny z normami, jakie stosuje się do zdrowej żywności. Jak najmniejsza ingerencja jest tutaj najważniejszym czynnikiem.

Angażowanie zmysłów przez żywność dotyczy również opakowania. Stworzenie takiego produktu w zgodzie z filozofią propagowaną przez coraz liczniejszych również w naszym kraju wyznawców food designu nie oznacza jedynie estetycznego wykonania, ale również używania jak najbardziej ekologicznych materiałów do produkcji.

Food design, jak wyraźnie widać z tego krótkiego opisu, nie dotyczy jedynie szefów kuchni i producentów żywności, ale dotyczy wszystkich, którzy są zorientowani na zdrowe odżywianie. Tego rodzaju sposób myślenia o jedzeniu i, szerzej, całej żywności, jest coraz popularniejszy. Przyczyną jego niewątpliwego sukcesu jest wspomniany wcześniej wzrost świadomości konsumenckiej, choć nie bez znaczenia jest również piękny wygląd i zdrowe składniki żywności przyrządzanej w zgodzie z tą filozofią.  

Licencja: Creative Commons
0 Ocena