0
głosów
- +

Wina nie tylko z winogron

Autor:

Aktualizacja: 03.06.2015


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Alkohole


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 479 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Wina nie tylko z winogron

Światowa produkcja wina szacowana jest na około 250 mln hl na rok. Największymi producentami tych trunków od lat są Włochy i Francja. Uznawane są one za jedne z najbardziej wyrazistych napojów. Zachwycają się nimi zarówno koneserzy, jak i amatorzy tych napojów.


Na rynku dostępnych jest wiele gatunków i rodzajów. Każdy z nich ma charakterystyczny smak i aromat. Bukiet zapachowy zależy nie tylko od szczepu winnego, ale wpływ mają także sposób uprawy, czy klimat danego miejsca.

 

Producenci win wciąż prześcigają się w tworzeniu nowych rodzajów. Sklepy z winami oferują całą gamę smaków pochodzących z różnych części świata. Dziś wina wytwarzane są nie tylko ze szczepów winogron. Zdarzają się także kwiatowe, czy owocowe, przykładem mogą być wina jabłkowe. Z kolei kwiatowe cechują się niską zawartością cukru i kwasu. 

Produkcja win to proces złożony, który w głównej mierze zależy od wykorzystywanego surowca. Najczęściej mamy do czynienia z winogronami. Wina te ze względu na barwę dzieli się na trzy kategorie. Pierwsze z nich to białe o barwie jasnożółtej lub zielonkawej. Kolejne to wina różowe i jak sama nazwa wskazuje ich kolor jest delikatnie różowy albo jasnoczerwony. Ostatnim są wina czerwone, które charakteryzują się ciemniejszym zabarwieniem. Najczęściej mają one odcień rubinowy, purpurowy lub też wiśniowy. Przykładowo włoskie wina w zależności o regionu produkowane są trunki o odpowiedniej barwie. Ma na to wpływ nie tylko środowisko, ale przede wszystkim rodzaj wykorzystanego szczepu winnego.

 

Jak już wcześniej wspomniałam kwiatowe mają mniejszą zawartość cukru i niższą kwasowość. To wynik procesu produkcji zwanego maceracją. Zwykle trwa on od kilku do kilkunastu dni. Następnie roztwór poddawany jest dalszej fermentacji. Najczęściej stosowanymi surowcami są czarny bez lipa, akacja, czy bławatek.

 

Co ciekawe jest to bardzo prężnie rozwijający się rynek. Poza wspomnianymi wcześniej znaleźć możemy także wina zbożowe, a nawet miód pitny. Do tego wyrobu zwykle używa się ryżu i żyta, rzadziej są to pszenica, jęczmień oraz kukurydza. Z kolei miód pitny znany jest od czasów średniowiecznych. Najpopularniejszy jest na Litwie i właśnie w Polsce. Produkuje się go głównie z miodu lipowego.

 

Wybór trunków jest naprawdę ogromny. Stąd każdy, nawet najbardziej wybredny, znajdzie coś dla siebie. Zarówno sklepy internetowe, jak i stacjonarne proponują bogaty wachlarz alkoholowych trunków.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij