Dobór win do potraw jest sztuką. Znawcy win oraz mistrzowie sztuki kulinarnej, przez wieki wypracowywali przepisy i zasady łączenia win z potrawami – a nie jest to sprawa prosta z uwagi na zróżnicowanie tego trunku.

Data dodania: 2015-05-25

Wyświetleń: 1076

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wino niejedno ma imię. Wie o tym, każdy koneser tego trunku. W zależności od przyjętych kryteriów, wyróżniamy kilka jego rodzajów. Biorąc pod uwagę barwę wina, można wymienić białe wino, czerwone wino oraz różowe wino.

Inny powszechnie spotykany podział wynika z zawartości w gotowym trunku nie przefermentowanego cukru - na tej podstawie rozróżniamy, czy trunek należy do kategorii win wytrawnych, półwytrawnych, półsłodkich czy słodkich.

Istnieją także inne linie podziału - na przykład według zawartości alkoholu (chociaż częściowo łączy się to z zawartością cukru - ale istnieje specjalny rodzaj win wzmacnianych) czy wg sposobu przygotowania (tutaj charakterystyczne będą wina lodowe) - ale dzisiaj omówimy podstawy, szczegóły pozostawiając na przyszłość.

Wina białe wytrawne

Należy podawać do przekąsek oraz dań głównych. Wśród potraw, z którymi współgrają idealnie można wymienić: sery, szynki, pasztety, szparagi, sardynki, raki, ryby w galarecie i majonezie, kawior, ostrygi, homary, jaja, schab na zimno. Są niezastąpione przy daniach z drobiu oraz białego mięsa. Podobne połączenia sugeruje się w przypadku win białych półwytrawnych.

Wina czerwone wytrawne

Posiadają umiarkowaną zawartość alkoholu oraz kwasy organiczne i garbniki. Dzięki temu zwiększają apetyt i przyspieszają trawienie. Zwyczajowo podaje się je do następujących dań: ciemne pieczenie z drobiu, podroby z drobiu, wołowina pieczona, baranina, befsztyk z polędwicy, pieczenie wieprzowe, kotlety wieprzowe, dziczyzna, a więc pieczenie z zająca, sarny czy dzika, bekon, oraz tłuste sery i pasztety. Sprawdzają się również w przypadku mięs przyrządzonych na grillu.

Wina różowe

Wytrawne podaje się do  potraw z drobiu, ryb, sałatek i potraw z owocami morza. Półwytrawne komponują się z daniami kuchni śródziemnomorskiej. To dobry wybór do sałatek makaronowych oraz zapiekanek warzywnych lub z kurczakiem.

Wina słodkie i półsłodkie

To idealny dodatek do deserów oraz czarnej kawy. Podaje się je z różnego rodzaju ciastkami, ciastami, tortami, ale również z owocami bądź sałatkami owocowymi. Pasują także do niektórych ryb i gęsich wątróbek.

Należy pamiętać, że jedyną potrawą do której nie podaje się win są zupy. Jest to zasada stara, jak świat. Jak od każdej reguły, tak i od tej, istnieją jednak pewne odstępstwa. Wino można podać do gęstych zup z dodatkiem mięsa.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena