0
głosów
- +

Niezwykłe rośliny. Babka lancetowata

Autor:

Aktualizacja: 07.05.2015


Kategoria: Dom i Ogród / Ogród


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 644 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Jest znana na całym świecie, a o jej leczniczych właściwościach wie nawet małe dziecko. Babka lancetowata należy do tych roślin, które z powodzeniem można stosować w celach leczniczych. 


Jakie właściwości ma ta wyjątkowa i bardzo powszechna roślina? W jaki sposób można korzystać z jej mocy? Oto podstawowe informacje na temat babki lancetowatej. Najważniejszym surowcem, z którego korzysta medycyna naturalna, są liście babki. Znajdują się w nich wyjątkowo cenne dla zdrowia składniki: garbniki, sole mineralne oraz kwas askorbinowy.

To dzięki nim to ziele tak korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia.
Już w czasach starożytnych babka była chętnie wykorzystywana jako naturalny lek na wiele dolegliwości. W jaki sposób korzysta się z niej współcześnie? Od najdawniejszych czasów babka, a raczej jej liście, pomagają nam w leczeniu ran. Świeży liść należy rozgnieść i przyłożyć do rany – to stara metoda leczenia ran, z której często korzystają dzieci w czasie swych zabaw na podwórku.

Ceniony jest również napar z tej rośliny. Taki napar pomaga w przypadku dolegliwości żołądkowych, można też z niego korzystać w stanach zapalnych błon śluzowych przewodu pokarmowego. Napar taki można też stosować zewnętrznie, a okład z babki doskonale radzi sobie w leczeniu takich problemów, jak zapalenie spojówek lub powiek.

Innym sposobem na korzystanie z leczniczych właściwości babki jest sporządzenie z niej leczniczej herbatki. Pomaga ona przy silnym kaszlu oraz chrypce, jest też zalecana osobom palącym papierosy. Babka wchodzi też w skład ziołowych mieszanek, które zalecane są jako leki osłaniające w przypadku choroby wrzodowej.

Lecznicze właściwości babki są doskonale znane. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że ten naturalny lek może się też doskonale sprawdzić jako przyprawa. W kuchni można z powodzeniem wykorzystać świeże liście tej rośliny jako dodatek do sałatek. W niektórych krajach jada się gotowane liście tej rośliny. Taka potrawa przypomina nieco szpinak i z całą pewnością korzystnie wpływa na zdrowie.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij