0
głosów
- +

Biszkopt

Autor:

Aktualizacja: 14.04.2015


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 680 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Biszkopt

Bazowymi składnikami biszkoptu jest mąka (zazwyczaj pszennna), cukier i jajka, w odpowiednich ilościach. Jego struktura jest bardzo puszysta, napowietrzona, podobna do gąbki morskiej.


Podstawowy przepis na biszkopt.
Składniki:
- 3 jajka, które należy zważyć
- cukier (ilość taka jak wynosi waga jajek)
- mąka (ilość taka jak wynosi waga jajek)
Istnieją dwa sposoby jego wykonania.
Pierwszy sposób: Jajka ubijać wraz z cukrem do uzyskania jasnej i kremowej masy. Następnie ostrożnie i powoli dodawać przesianą przez sitko mąke (w zależności od receptury, mąka może być mieszana z niewielką ilością proszku do pieczenia, choć niektóre przepisy stosują tylko metodę wprowadzania powietrza do masy jajecznej, w oparciu o denaturację białek jaj i rozszerzalności cieplnej z powietrza, aby zapewnić zaczyn). Masę przelać na blaszkę i piec w piekarniku.
Drugi sposób: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka do białek, wymieszać i dodać przesianą przez sito mąkę, dobrze wymieszać. Masę wylać na blachę i upiec.
Przy obu metodach trzeba zwracać uwagę na odpowiednie ubicie i wymieszanie składników. Jeśli wszystko jest prawidłowo wykonane biszkopt będzie bardzo puszysty. Łatwo jednak stracić tą puszystość jeśli przedwcześnie wyciągnie się go z piekarnika. Wtedy ciasto po prostu upadnie i może się utworzyć zakalec. Najbezpieczniej jest
piec w 180 stopniach od 20 do 25 minut.
W Wielkiej Brytani bardzo popularny jest Victoria sponge (biszkopt Viktorii). Został on tak nazwany na cześć królwej Viktorii, gdyż spożywała go zazwyczaj przy popołudniowej herbacie. Jest to ciasto podawane z malinowym dżemem i bitą śmietaną lub kremem waniliowym. Dżem oraz krem są umieszczone pomiędzy dwoma biszkoptami, a wierzch ciasta nie jest zdobiony, a jedynie posypany cukrem.


Składniki:
- 340 g dżemu malinowego
- cukier puder do posypania
Na biszkopt:
- 200 g cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 4 roztrzepane jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Na krem:
- 100 g miękkiego masła
- 140 g cukru pudru
- olejek waniliowy ewentualnie  cukier waniliowy
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na biszkopt przełożyć do miski i wymieszać na gładką, delikatną, jednolitą masę. Ciasto podzielić na pół i przełożyć do blaszek. Piec około 20 minut, aż biszkopty nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Krem - masło utrzeć razem z cukrem na puszystą masę, dodać olejek i wymieszać. Zimne biszkopty wyjąć z form. Jeden posmarować dżemem, następnie wyłożyć krem i przykryć pozostałym biszkoptem. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Podstawą udanych ciast, tortów jest dobry przepis na biszkopt. Jeśli jest on dobrze wyrośnięty i wypieczony, bez zakalca podkreśla smak wzelkich kremów i dodatków tworząc wyśmienite wypieki.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij