Zamrażarka to genialny wynalazek, który umożliwia nam dłuższe przechowywanie żywności. By jednak robić to jak najlepiej, warto poznać kilka ogólnych zaleceń dotyczących tej pozornie bezproblemowej czynności.

Data dodania: 2015-03-11

Wyświetleń: 1397

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jak przechowywać żywność w zamrażarce?

Czego nie mrozimy?

Choć przechowywać w zamrażarce możemy właściwie każdy produkt, to jednak jest kilka takich, które stracą swoje walory smakowe czy właściwości. Niezbyt dobrze po wyjęciu z zamrażarki będą prezentować się niektóre uprzednio ugotowane składniki potraw, jak choćby gotowane ziemniaki czy ryż. Ich gąbczasta i papkowata konsystencja po rozmrożeniu pozostawi wiele do życzenia. Drugą grupę żywności niezbyt nadającej się do zamrażarki stanowią produkty o dużej zawartości wody – soczyste warzywa czy owoce. Niezbyt dobrym pomysłem jest również mrożenie wszelkich rodzajów kremów, jak budyń czy jogurt, a także miękkie sery, typu risotto.

 

Jak przygotować żywność przed zamrożeniem?

Każdy produkt przed włożeniem do zamrażalnika winno się włożyć do szczelnego woreczka lub pojemnika. Dzięki temu produkty dłużej utrzymają świeżość oraz zachowają swój oryginalny smak. Można skorzystać ze specjalnych folii do mrożenia. Coraz większą popularnością cieszą się worki próżniowe. Choć metoda ta wymaga pewnych nakładów finansowych oraz nakładów sił, przynosi ona najlepsze efekty.

 

Jak mrozić?

Oczywiście nie mrozimy rzeczy ciepłych czy gorących. Nie mrozimy także rzeczy wcześniej już mrożonych - chyba że w międzyczasie poddaliśmy je obróbce termicznej, typu smażenie, które skutecznie wyeliminuje bakterie. Mięso najlepiej osuszyć, podzielić na porcje i włożyć do oddzielnego opakowania. Bardzo praktycznym zwyczajem jest podpisywanie pakunków i opatrzenie każdego datą zamrożenie, dzięki temu łatwiej będzie kontrolować okres mrożenia.

 

Jak długo można mrozić?

Niektóre produkty spożywcze można przetrzymywać w zamrażalników nawet rok. Są to niektóre warzywa, owoce czy chude mięso. Do 4 miesięcy możemy trzymać ryby, ciasta, chleb czy mięsa tłuste

 

O czym jeszcze należy pamiętać?

Na proces mrożenia produktów wpływ mają również wahania temperatury – im są one większe, tym bardziej zagrażają naszej żywności. Im wyższa temperatura, tym większe ryzyko rozmnożenia się bakterii. Nie bez znaczenia jest również sposób rozmieszczenia produktów w zamrażarce, im gęściej je upakujemy, tym urządzenie będzie działać wydajniej. Przy zakupie zamrażalnika warto zainteresować się funkcją No-Frost. Funkcja ta pozwala usunąć z komory chłodziarki parę wodną, co pozytywnie wpływa na walory smakowe produktów.

 

 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena