Jeśli chcemy się odchudzać lub utrzymać prawidłową wagę, a także jeśli mamy problemy z zaparciami, powinniśmy więc sięgnąć po właściwą dietę i ćwiczenia fizyczne. Dobrym sposobem zatem jest, żebyśmy do naszego codziennego menu włączyli błonnik.

Data dodania: 2015-03-11

Wyświetleń: 1367

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Oprócz tego, że pomaga schudnąć i przeciwdziała zaparciom, pełni on jeszcze następujące funkcje, o których warto wspomnieć, a więc: obniża poziom cukru we krwi, wyrównuje poziom cholesterolu, zapobiega nowotworom jelita grubego, likwiduje problemy trawienne. Jego dzienne dawki dla kobiet wynoszą ok. 25 g. , a dla mężczyzn ok. 35 g. Powinniśmy więc go spożywać codziennie.

Błonnik występuje w karczochach. Jednak te warzywa są wciąż mało popularne w Polsce, a szkoda, ponieważ konsumowanie ich dobrze wpłynie na nasze zdrowie, bowiem przyczyniają się także do wzrostu naszej odporności, zmniejszają zły cholesterol, oczyszczają organizm, wzmagają wydzielanie żółci. Dodatkowo zapobiegają wzdęciom, dobrze też działają przy zgadze i nudnościach. Kolejnymi warzywami bogatymi w błonnik są brokuły.

Posiadają także właściwości antynowotworowe, są też bogatym źródłem witaminy C ( mają jej więcej niż cytrusy), oraz zawierają witaminy z grupy B. W warzywach strączkowych też znajduje się bogate źródło występowania błonnika. A także te warzywa takie jak np. ciecierzyca, fasola i soczewica zawierają łatwo przyswajalne białko, oraz witaminy z grupy B. Zjadanie takich warzyw daje uczucie sytości, jednak konsumowane w nadmiarze mogą powodować wzdęcia.

Dlatego warto je przed zjedzeniem namoczyć w wodzie na 12 godzin, a potem gotować z różnymi ziołami np. kminkiem, szałwią, imbirem czy majerankiem, które ułatwiają trawienie. Następne źródło występowania błonnika to ciemne pieczywo, ponieważ do jego pieczenia użyta zostaje mąka pełnoziarnista, która jest bogatsza w witaminy i składniki odżywcze ( witaminy z grupy E, B, żelazo, magnez, cynk). Kolejnym źródłem występowania są jabłka, oprócz tego zawierają jeszcze pektyny, które doskonale działają na florę bakteryjną w jelitach, ograniczają wzrost cholesterolu, oraz mają działania przeczyszczające.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena