0
głosów
- +

Niezastąpiony błonnik

Autor:

Aktualizacja: 11.03.2015


Kategoria: Zdrowie / Zdrowe Życie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 452 razy czytane
  • 4 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Jeśli chcemy się odchudzać lub utrzymać prawidłową wagę, a także jeśli mamy problemy z zaparciami, powinniśmy więc sięgnąć po właściwą dietę i ćwiczenia fizyczne. Dobrym sposobem zatem jest, żebyśmy do naszego codziennego menu włączyli błonnik.


Oprócz tego, że pomaga schudnąć i przeciwdziała zaparciom, pełni on jeszcze następujące funkcje, o których warto wspomnieć, a więc: obniża poziom cukru we krwi, wyrównuje poziom cholesterolu, zapobiega nowotworom jelita grubego, likwiduje problemy trawienne. Jego dzienne dawki dla kobiet wynoszą ok. 25 g. , a dla mężczyzn ok. 35 g. Powinniśmy więc go spożywać codziennie.

Błonnik występuje w karczochach. Jednak te warzywa są wciąż mało popularne w Polsce, a szkoda, ponieważ konsumowanie ich dobrze wpłynie na nasze zdrowie, bowiem przyczyniają się także do wzrostu naszej odporności, zmniejszają zły cholesterol, oczyszczają organizm, wzmagają wydzielanie żółci. Dodatkowo zapobiegają wzdęciom, dobrze też działają przy zgadze i nudnościach. Kolejnymi warzywami bogatymi w błonnik są brokuły.

Posiadają także właściwości antynowotworowe, są też bogatym źródłem witaminy C ( mają jej więcej niż cytrusy), oraz zawierają witaminy z grupy B. W warzywach strączkowych też znajduje się bogate źródło występowania błonnika. A także te warzywa takie jak np. ciecierzyca, fasola i soczewica zawierają łatwo przyswajalne białko, oraz witaminy z grupy B. Zjadanie takich warzyw daje uczucie sytości, jednak konsumowane w nadmiarze mogą powodować wzdęcia.

Dlatego warto je przed zjedzeniem namoczyć w wodzie na 12 godzin, a potem gotować z różnymi ziołami np. kminkiem, szałwią, imbirem czy majerankiem, które ułatwiają trawienie. Następne źródło występowania błonnika to ciemne pieczywo, ponieważ do jego pieczenia użyta zostaje mąka pełnoziarnista, która jest bogatsza w witaminy i składniki odżywcze ( witaminy z grupy E, B, żelazo, magnez, cynk). Kolejnym źródłem występowania są jabłka, oprócz tego zawierają jeszcze pektyny, które doskonale działają na florę bakteryjną w jelitach, ograniczają wzrost cholesterolu, oraz mają działania przeczyszczające.

Lista Tagów: zdrowie, odżywianie, błonnik

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij