Ogromny asortyment zup, w tym zup przecieranych oraz kremów, to jedna z najbardziej charakterystycznych cech w diecie Rosjan.

Data dodania: 2015-03-11

Wyświetleń: 1008

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Kuchnia rosyjska jest wyjątkowo bogata w przepisy, dzięki którym powstają gęste i pożywne zupy. Na które z nich warto zwrócić uwagę? Które stały się znane na całym świecie? Oto garść informacji dla tych, którzy są miłośnikami przecieranych zup oraz rosyjskiej tradycji kulinarnej.
Wbrew pozorom zupy przecierane wcale nie są daniami ciężkimi.

Wręcz przeciwnie. Cieszą się one opinią pożywnych, a jednocześnie lekkostrawnych. Można je przygotować z wielu rozmaitych składników. Liczne przepisy bazują na warzywach oraz kaszach, chętnie są tu wykorzystywane również warzywa strączkowe. Zupy takie mogą powstać także z cielęciny oraz popularnych w kuchni rosyjskiej raków. Jedno jest pewne – na nudę w tym zakresie nie można się uskarżać. Zupy te łączy jedno – bez względu na sposób przygotowania oraz typ muszą mieć one jednolitą konsystencję oraz gęstość charakterystyczną dla śmietany.
W kuchni rosyjskiej można wyróżnić dwa typy zup przecieranych.

Te pierwsze to zupy puree, które powstają na bazie białego sosu. Tu wywar mięsny lub warzywny jest łączony na patelni z mąką. Sos taki jest w następnej kolejności łączony ze składnikami zupy, podgrzewany i podprawiany ubitym żółtkiem. Nieco inny charakter mają już rosyjskie zupy – kremy. Tu podstawą staje się sos mleczny, przygotowany z mąki rozcieńczonej z mlekiem lub śmietaną. Z takim sosem są następnie łączone przetarte składniki zupy. Całość należy wymieszać, a następnie – zagotować.

Jakie zupy tego typu są najbardziej popularne? Do tych najbardziej znanych można zaliczyć już zupę z marchwi z ryżem oraz zupę przecieraną z grzybów. Zupa – krem z ryby to kolejna perełka w kuchni rosyjskiej. Powstaje ona z filetów rybnych, mleka, masła, mąki oraz przetartych warzyw. W podobny sposób można przygotować zupę – krem z wątroby.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena