0
głosów
- +

Melisa w domowym zielniku

Autor:

Aktualizacja: 06.03.2015


Kategoria: Dom i Ogród / Ogród


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 931 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Melisa to jedno z najpopularniejszych ziół. Pięknie pachnie i świetnie wygląda, zwłaszcza posadzona w stylowej doniczce. Jej uprawa nie jest trudna, dlatego warto jest włączyć to zioło do naszego domowego zielnika.


Świeże zioła uprawiane na grządkach czy w doniczkach, coraz częściej goszczą w naszych domach. Są nie tylko niezwykle aromatycznym dodatkiem do potraw - dodatkowo wzbogacają ich smak. Mają także doskonałe działanie prozdrowotne. Melisa, obok bazylii, mięty czy oregano to najczęściej uprawiana w zielnikach roślina. Zanim ją posiejemy, sprawdźmy jak to zrobić, a także przekonajmy się co zyskamy uwzględniając melisę w naszej ziołowej uprawie.

Siejemy melisę

Melisa jest ziołem wieloletnim. Miejsce, w którym ustawimy doniczki z melisą powinno być słoneczne i ciepłe, ale jeśli będzie częściowo zacienione, nie będzie to stanowiło najmniejszego problemu. Ziemia, w której zioło będzie rosło powinna być żyzna i dobrze spulchniona. Zioła wysiewamy do doniczek w pomieszczeniach, na przełomie marca i kwietnia. Nasionka nie powinny być przysypane zbyt dużą warstwą ziemi, ponieważ do kiełkowania potrzebują światła. Gdy będziemy już pewni, że nie wystąpią przymrozki ani znaczne spadki temperatur, doniczki z sadzonkami możemy umieścić na balkonie.

Dlaczego warto?

Przede wszystkim, jak większość ziół melisa doskonale sprawdzi się w kuchni. Świeże liski możemy dodać do sałatek, sosów, zup czy gulaszu. Będzie także idealnym dodatkiem do potraw z jajek czy warzyw. Najpopularniejszym chyba zastosowaniem melisy jest jednak dodawanie jej do herbaty. Już kilka listków wzbogaci smak i aromat naparu.

Od wieków, melisa jest stosowana także w medycynie ludowej. Współcześnie również możemy skorzystać z mądrości naszych przodków i wypróbować prozdrowotnych właściwości melisy. Wspominana wcześniej herbata z melisą pomoże w walce z bezsennością, a także złagodzi zszargane nerwy. Może nam także pomóc przy bólach głowy i migrenie. Świetnie także sprawdzi się na dolegliwości trawienne, zwłaszcza po zjedzeniu ciężkostrawnych posiłków.

Jak widać, wystarczy niewiele zabiegów pielęgnacyjnych, aby wzbogacić nasz domowy zielnik o wspaniałą roślinę. Uprawa ziół to bardzo wdzięczne zadanie. Jeśli decydujemy się na ustawienie doniczek z ziołami w kuchni, zyskamy także wspaniałą ozdobę pomieszczenia. Aby zielnik wyglądał naprawdę doskonale, warto także sprawdzić jakie zioła dobrze znoszą swoje sąsiedztwo. To z pewnością dobrze wpłynie na jakość upraw. 

Lista Tagów: Melisa, uprawa, zioła

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij