0
głosów
- +

Likier - słodki zawrót głowy

Autor:

Aktualizacja: 17.02.2015


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Alkohole


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 601 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Likier to rodzaj znanego praktycznie na całym świecie alkoholu,  charakterystycznym słodkim smaku, który - w zależności od likieru - może być owocowy, mleczny, ziołowy, lub korzenny. Czym wyróżniają się w gronie podobnych alkoholi?


Po pierwsze - aby trunek mógł być zaliczany do grona likierów musi mieć zawartość co najmniej 15% alkoholu oraz wysoki udział cukru.

 

 

Jak powstają likiery?

 

Proces produkcji likierów jest bardzo zróżnicowany, toteż każdy z jego rodzajów powstaje swoisty dla siebie sposób. Niemniej da się stworzyć pewne prawidłowości, stanowiące punkt wyjścia do systematyzacji sposobów produkcji likierów.

 

Pierwszym pytaniem jakie należy tu zadać jest baza, na jakiej powstaje trunek. Okazuje się bowiem, że wiele likierów jest wytwarzanych przy wykorzystaniu innych, mocniejszych alkoholi. Częstą bazą przygotowawczą dla przyszłych likierów jest brandy, zdarza się także wykorzystywanie whisky, rumu, destylatu winnego czy też najzwyklejszego, wysokoprocentowego spirytusu.

 

Część z likierów powstaje jednakże bez udziału innych alkoholi, w drodze fermentacji produktów wykorzystywanych do jego wytworzenia, którymi najczęściej są owoce. Innym istotnym składnikiem tego rodzaju trunków są produkty nadające im wyrazistego smaku - w zależności od rodzaju likieru są to przede wszystkim: zioła, przyprawy korzenne, płatki kwiatów, mleko, skórki owoców, orzechy i wiele innych aromatycznych składników.

 

Najpopularniejsze likiery

 

Bogactwo dostępnych na rynku produktów z tego gatunku sprawia, że każdy amator trunków znajdzie smak wpisujący się w jego upodobania. Wymienienie wszystkich kombinacji likierowych smaków jest w praktyce niemożliwe, jednakże przyjrzyjmy się tym najpopularniejszym i zarazem najczęściej spotykanym na rynku.

 

Jednym z nich jest pochodzący z Holandii Advocaat, powstający na bazie brandy, żółtek jaj i śmietany, o charakterystycznym żółtym kolorze. Często używany jako polewa do deserów i lodów.

 

Znanym na całym świecie włoskim produktem jest z kolei Amaretto, powstający w oparciu o migdały lub pestki owoców. Wykorzystywany jako dodatek do kawy i wszelkich słodkości.

 

Jeśli chodzi o trunki ziołowe, to jednym z popularniejszych są czeska Beherovka i niemiecki Jagermaister. Uwielbiane przez myśliwych, stanowią nieco bardziej szlachetną odmianę likierów.

 

Mówiąc o likierach nie sposób nie wspomnieć o znanym i lubianym egzotycznym Malibu. Ten likier kokosowy wytwarzany jest na bazie ekstraktu z tych orzechów i rumu. Wyśmienity jako dodatek do lodów.

 

Likiery a drinki

 

Każdy szanujący się znawca alkoholi wie, że likiery - chociaż dobre w smaku same w sobie - najlepiej nadają się jako składnik drinków. Idealnym przykładem jest wspominane powyżej Malibu, używane w dziesiątkach rozmaitych drinków, najczęściej opartych o smaki owocowe.

 

Dla osób chętnych zasmakowania Malibu w połączeniu z innym dodatkami proponujemy likier Pina Colada. Jak go przyrządzić?

To banalnie proste. Potrzebujemy:

25 ml Malibu

20 ml rumu

25 ml soku ananasowego

25 ml mleczka kokosowego

 

Całość mieszamy w shakerze, dodajemy kostki lodu i ananas do przyozdobienia.

W drinkach sprawdzi się nie tylko likier kokosowy - bogactwo smaków i aromatów pozwala skomponować dzieła zachwycające pomysłowością i doskonale dopasowane do każdej niemal okazji.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij