0
głosów
- +

Tequila - co musisz wiedzieć

Autor:

Aktualizacja: 24.01.2015


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Alkohole


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 442 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Sprzedaż wysokogatunkowych alkoholi w Polsce wzrasta, dotyczy to także tequili - meksykańskiej wódki. Pomimo coraz większej popularności, dla wielu osób trunek ten nadal pozostaje napojem egzotycznym, więc, w celu przybliżenia jego charakterystyki, przyjrzyjmy się kilku ciekawostkom na temat tequili.


Skąd wzięła się tequila?

Historia meksykańskiego alkoholu wysokoprocentowego sięga 1600 roku, kiedy to Don Pedro Sánchez de Tagle, ówczesny markiz Altamiry, rozpoczął produkcję tequili na skalę przemysłową. Po 9 latach trunek został opodatkowany. Tequila w formie, jaką znamy dziś, pierwszy raz została wyprodukowana w XIX wieku. Pomimo, że trunek początkowo miał charakter lokalny, to bardzo szybko zaczął być eksportowany dosłownie do niemal wszystkich krajów świata. Tequila jest destylatem sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Warto zaznaczyć, że z innych części agawy także wytwarza się alkohole, jednak jedynie destylat soku może być określany jako tequila.

Nazwa alkoholu została bezpośrednio zaczerpnięta od nazwy miasteczka Tequila w stanie Jalisco. Historycy nie są całkiem zgodni co do jej znaczenia - niektóre źródła podają, że nazwa oznacza "miejsce pracy", "miejsce gdzie tną"; według innych zapisków słowo Tequila może być przetłumaczome jako "kamień, który tnie".

 

Tequila – sposoby produkcji

Agawy przeznaczone do produkcji tequili pochodzą ze stanów Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Nayarit i Tamaulipas. Zanim nadadzą się do zbiorów, muszą dojrzewać przez minimum 8 lat, choć często zdarza się, że rośliny zbierane są dopiero po 12 latach. Do dziś wiele upraw prowadzonych jest tradycyjnymi, ręcznymi metodami, które stanowią wielopokoleniową tajemnicę. Zbiory agawy odbywają się przez cały rok, a wynika to z faktu, że rośliny te nie dojrzewają równomiernie.

Pierwszym procesem prowadzącym do przygotowania trunku jest gotowanie/pieczenie, które ma na celu zmiękczenie surowca oraz zmianę węglowodanów w fermentowalne cukry. Proces odbywa się w kamiennych piecach, w temperarurze 60-85 °C i trwa do 72 godzin.

Po oddzieleniu soku od miąższu następuje proces fermentacji a następnie destylacji. O ostatecznym aromacie trunku decyduje jego dojrzewanie (tequila leżakuje w dębowych beczkach po burbonie, cherry, whisky czy koniaku lub w całkowicie nowych). W celu uzyskania jednolitego aromatu partii stosuje się kupażowanie.

 

Jak tequila powinna być podawana?

Tequila może być podzielona na dwa rodzaje - oro (złota) i blanco (srebrna). Tequila oro zawdzięcza swój kolor leżakowaniu, jednak zdarza się, że barwniki są dodawane wraz z aromatami (karmel, fruktoza, gliceryna). Tequila srebrna jest natomiast butelkowana już po destylacji.

W odmianie srebrnej trunek powinien być podawany z solą lub z cytryną. Sól należy sypać między kciuk a palec wskazujący i zlizać przed wypiciem. Po opróżnieniu zawartości kieliszka zagryza się cytryną, ewentualnie limonką.

Tequila Oro podawana jest z cynamonem i pomarańczą, ewentualnie tak samo, jak Blanco.

Z kolei tequila starzona powinna być pita bez dodatków, najlepiej z kieliszka tulipanowego.

Często określenia "tequila" i "mezcal" są stosowane zamiennie - tymczasem tequila jest jedną z odmian mezcalu, produkowaną wyłącznie z soku agawy (mezcal wykorzystuje także inne jej części)


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij