Najważniejszy podział wód to wody stołowe, lecznicze, źródlane i mineralne. Wśród tych ostatnich wyróżniamy nisko-, średnio- i wysokozmineralizowane. Wielu z nas wciąż uważa, że poszczególne wody niczym się od siebie nie różnią. Nie jest to jednak prawdą.

Data dodania: 2015-01-19

Wyświetleń: 2510

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Woda źródlana

Jest to woda, która może pić każdy bez względu na stan zdrowia, wiek, płeć. Można ją spożywać bez ograniczeń ilościowych – jest to woda do regularnego, stałego picia. Ten rodzaj wody posiada niską zawartość minerałów (do 500 mg/dm3). Można ją spożywać bezpośrednio, gotować, przygotowywać potrawy na jej bazie etc. W jej składzie nie znajdziemy raczej sodu, chlorków czy siarczanów. Będą za to (choć w niezbyt dużej ilości) wodorowęglany  magnezy czy wapnia.

Woda mineralna

Zawiera mineralne składniki w dobrej dla człowieka, przyswajalnej formie jonów. Ich ilość jest dużo większa niż w wodzie źródlanej co powoduje, że ma ona wyrazisty smak. Jeszcze do niedawna uznawano, że aby woda była mineralną musi mieć co najmniej 1000 mg/dm3 składników mineralnych. Dziś liczy się to według nie tylko ilości, ale także stabilności występowania minerałów. Dlatego warto zwrócić uwagę na oznaczenie typu wody na etykiecie. Wodą mineralną możemy dziś nazwa tę, która jest wydobywana spod ziemi oraz zawiera minerały wpływające pozytywnie na funkcjonowanie naszego organizmu.

Wodę mineralną pijemy surową, w krótkim czasie po jej otwarciu. Dzięki temu mamy pewność, że nie powstanie w niej osad i nie namnoży się mikroflora. Świeża woda ma też lepszy wpływ na nasze zdrowie.

Wśród najlepszych wód mineralnych (mających najwięcej składników mineralnych) znajdziemy m.in. Muszyniankę, Piwniczankę, Staropolankę 2000.

Która woda jest najzdrowsza?

Każda woda (mineralna, źródlana) jest zdrowa. Różni się tylko zawartością składników mineralnych. W diecie dorosłej osoby woda jest składnikiem bardzo istotnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zakłada się, że na co dzień powinniśmy pić wodę niskozmineralizowaną i średniozmineralizowaną. Te z wysokim poziomem minerałów są niezbędne do uzupełniania codziennej diety w składniki mineralne. Rodzaje wody w naszej diecie powinny pojawiać się naprzemiennie, chyba że inaczej zaleci nam dietetyk bądź lekarz.

Po co pić wodę?

Woda stanowi 70% naszego organizmu i jest nam niezbędna do oczyszczania ciała z toksyn, odżywiania komórek. Bardzo łatwo możemy się odwodnić, szczególnie podczas aktywności fizycznej, gorącej pogody czy piciu kawy. Skutkami odwodnienia są między innymi: spadek wytrzymałości, siły mięśni, koncentracji, senność, ból głowy, omdlenia. Większe odwodnienie powoduje bóle pleców, stawów, zgagę, migreny, zaparcia. Odwodnienie jest też bezpośrednio powiązane z pojawieniem się poważnych chorób: nadciśnienia, alergii, astmy, cukrzycy, zmian skórnych. Brak wody w organizmie może prowadzić nawet do śmierci.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena