Przed wyborem patelni zastanów się do czego będziesz jej używać: do zwykłego podsmażania mięsa, do przygotowywania grillowanych potraw lub dań na parze, bez dodatku tłuszczu. Patelnie różnią się rozmiarem, przeznaczeniem i rodzajem powłoki.

Data dodania: 2014-12-18

Wyświetleń: 1680

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Patelnia ceramiczna – ma jednolitą, gładką powłokę, łatwą w czyszczeniu, równomiernie się nagrzewającą i odporną na przywieranie potraw. Powłoka nie ściera się i nie złuszcza. Jest odporna na wysokie temperatury – do 450˚C i korozję chemiczną spowodowaną detergentami. Nie szkodzą jej gwałtowne zmiany temperatur. Patelnia ceramiczna gwarantuje przygotowanie zdrowej i smacznej żywności, nie wytwarza podczas smażenia żadnych niebezpiecznych związków chemicznych. Pozwala na smażenie potraw bez dodatku tłuszczu. Łatwo się ją myje i posiada wygodną, stabilną rączkę.

Patelnia teflonowa – jest tańsza od ceramicznej. Gładka idealnie nadaje się do naleśników, natomiast lekko karbowana – do odsmażania mięsa. Podczas przygotowywania potraw nie należy używać metalowych przyborów, a podczas mycia – ostrych przedmiotów, łatwo ją zarysować.

Patelnia żeliwna – jest bardzo trwała i dobrze trzyma ciepło, można ją umieszczać w piekarniku. Głęboka patelnia z grubym dnem doskonale przewodzi ciepło, nadaje się do duszenia mięs z sosami i warzywami. Patelnie żeliwne nie można myć pod wodą – to ich główna wada. Czyścimy je na sucho, za pomocą oleju lub posypując solą i pocierając szmatką. Podczas smażenia wydziela się żelazo, które jest wartościowe dla osób z chorobą serca lub cierpiących na anemię.

Patelnie miedziane, aluminiowe, tytanowe i stalowe – Patelnie miedziane szybko się nagrzewają do bardzo wysokiej temperatury i długo utrzymują ciepło. Równie szybko się nagrzewają patelnie aluminiowe, ale w krótkim czasie tracą ciepło. Są lekkie, ale podatne na zniszczenia. Dobrze przewodzą ciepło patelnie tytanowe. Wyróżnia je duża odporność na ścieranie i zarysowania. Pozwalają na smażenie bez tłuszczu. Taką samą odporność mają patelnie stalowe. Można potrawy mieszać metalowymi akcesoriami. Ich wadą jest to, że bardzo wolno się nagrzewają.

Przeznaczenie i rozmiary patelni

Patelnie grillowe – mamy do wyboru okrągłe lub kwadratowe. Mają rowki na powierzchni, dzięki którym zyskują grillowe karbowanie i tłuszcz zbiera się w zagłębieniach. Patelnie ceramiczne pozwalają na grillowanie bez tłuszczu.

 Patelnie do ryb – pozwalają na smażenie ryby w całości, bez dzielenia jej na części. Mają dno grillowane o lekko falistym podłożu.

Patelnie do naleśników – posiadają okrągły kształt, są płaskie, mają płytkie brzegi i są lekkie, dzięki czemu możliwe jest podrzucanie naleśników.

Patelnie do jajek – posiadają specjalne wgłębienia, dzięki którym możliwe jest umieszczenie rozbitego jajka. Dostępne są różne kształty, można przygotować najbardziej finezyjne placki.

Patelnie VOK - wysoka, wąska patelnia, pozwalająca na mocne smażenie potraw i lekkie podgrzanie, bez dodatku tłuszczu.

Do użytku domowego przydają się dwa rozmiary patelni – większa (26-28 cm średnicy) i mniejsza do przygotowywania sosów (20 cm). Jeśli masz zamiar przyrządzać potrawy tylko dla siebie, wystarczy ci patelnia o średnicy od 12 do 20 cm.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena