Alkohol i czekolada to doskonałe połączenie - o ile łączymy je z umiarem. Aromat i właściwości rozgrzewające dobrego trunku doskonale uzupełnią bogactwo czekoladowych smaków - zapewniając drinki na każdą okazję.

Data dodania: 2014-12-03

Wyświetleń: 2060

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Do gorących napojów – kawy lub herbaty – możemy dolać kieliszek gotowego rumu czekoladowego, jaki można kupić w dobrych sklepach alkoholowych lub przez sprzedaż internetową, aby otrzymać rozgrzewający napój „z prądem”. Możemy również w domu urządzić prywatną pijalnię czekolady i poeksperymentować z różnymi trunkami, aby sprawdzić, który pasuje najlepiej do słodko-gorzkiego smaku czekolady.

Czekolada z whisky

Uzyskanie idealnego smaku z połączenia tabliczki czekolady z tym wyrazistym alkoholem może nie być łatwe, jednak metodą prób i błędów możemy zdecydować, jaka czekolada pasuje nam najbardziej do ulubionej whisky. Możemy wybrać na przykład Johnniego Walkera – Red Label lub Black Label, a do tego zakupić kilka rodzajów czekolady: gorzką z wysoką zawartością kakao (powyżej 80%), mleczną ze średnią zawartością kakao, a nawet...czekoladę białą lub deserową. Do tego będziemy potrzebować również szklankę śmietany kremówki.

Tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej albo w garnku na małym ogniu, bez przerwy mieszając. Powoli dolewamy do czekolady śmietanę, mieszając masę na małym ogniu. Po chwili zdejmujemy garnek z kuchenki i studzimy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w mroźny wieczór wypić rozgrzewającego drinka. Proponujemy wlać do masy dwa kieliszki whisky lub każdemu, wg indywidualnych upodobań, przyrządzać drinka w wysokiej szklance. Drink możemy udekorować bitą śmietaną oraz cynamonem.

Gorąca czekolada z wódką i likierem

Mamy propozycję również na drink deserowy do słodkiego podwieczorku. Na drink dla jednej osoby będziemy potrzebować tylko pół tabliczki gorzkiej czekolady, pół szklanki śmietany kremówki, wybrane lody, 30 ml wódki orzechowej i 30 ml likieru czekoladowego lub rumu czekoladowego. Nie zapomnijmy o dekoracji z bitej śmietany i wiórków – czekoladowych bądź kokosowych. Jeżeli nie zależy nam na gęstej konsystencji, możemy zamiast śmietanki użyć mleka, które należy spienić i ostrożnie od niego wlewać poszczególne składniki.

Kawa, czekolada i alkohol – potrójna przyjemność!

Czekoladowy drink możemy przyrządzić z mocnym espresso, dzięki czemu otrzymamy nie tylko wyrazisty, słodko-gorzki smak, ale również zastrzyk energii. Do jednego drinka wystarczy ¾ kieliszka mocnego espresso, wcześniej zaparzonego i wystudzonego. Do espresso możemy dodać kieliszek rumu czekoladowego, kieliszek rumu kawowego i ½ kieliszka śmietanki. Niewielki drink możemy podać również z odrobiną bitej śmietany lub z kostką lodu.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena