Blat kuchenny jest bardzo ważnym elementem kuchni. To na nim przygotowywana jest część posiłków, a także odkładane są nie potrzebne w tej chwili przedmioty. Odpowiedni dobór blatów jest kluczowy dla wygodnego eksploatowania kuchni. Zatem, jak wybrać blat do kuchni?

Data dodania: 2014-10-31

Wyświetleń: 9401

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Blaty kuchenne: jak je wybrać?

Blaty kuchenne dobierane do zlewozmywaka.

 Blat kuchenny możesz dobierać do wielu elementów kuchni. Jednym z nich może być zlewozmywak. Aby wyposażyć kuchnię w podwieszany zlewozmywak należy spełnić kilka podstawowych wymagań, pozostałe rodzaje zlewozmywaków mogą być łączone ze wszystkimi blatami. Jeżeli w swojej kuchni planujesz użyć blatu z laminatu lub drewna, konieczne będzie zabezpieczenie wszystkich krawędzi blatu przed wilgocią (możesz to zrobić silikonem). Ponadto ważne jest, aby blat był zawsze suchy i regularnie konserwowany.

Do czego dopasować kolor blatu kuchennego?

 Przed aranżowaniem kuchni i dobieraniem kolorów zastanów się, jaki efekt chcesz uzyskać poprzez aranżację. Jeżeli podłoga i meble kontrastują ze sobą i chcesz utrzymać ten efekt, blat może mieć kolor podłogi (najlepiej ciemniejszy niż mebli). Blat w odróżniającym się odcieniu w stosunku do szafek będzie bardziej widoczny w kuchni. Jeżeli chcesz wybudować kuchnię jednolitą kolorystycznie, kolor blatów dobierz pod kolor szafek. Dzięki temu nie będą one się wyróżniać w kompozycji.

 Przy aranżowaniu kuchni nie musisz trzymać się jednego materiału, połączenie drewnianego blatu i kamiennej podłogi również wygląda atrakcyjnie. Nie zapominaj, aby drewno pojawiło się w wielu miejscach w kuchni.

Blaty kuchenne laminowane – najpopularniejsze blaty.

 Blaty kuchenne wykonane z laminatu są najczęściej wybieranymi blatami w sklepach meblowych. Laminat to papier utwardzany syntetyczną żywicą, który nakładany jest na płytę wiórową. Blaty laminowane mają wiele plusów, są bardzo trwałe i odporne na warunki atmosferyczne i zabrudzenia, a także można je łatwo malować, co pozwoli uzyskać imitację różnych materiałów. Minusem blatów laminowanych jest fakt, że wymagają one dokładnego wykończenia krawędzi. Jeżeli to wykończenie nie będzie prawidłowe lub w ogóle nie zostanie wykonane, blaty zaczną pęcznieć pod wpływem wszechobecnej wilgoci.

Pielęgnacja blatów kuchennych laminowanych.

 Na pielęgnację blatów laminowanych należy być gotowym już na etapie planowania. Szczególnie polecane są blaty wyposażone w specjalne powłoki ułatwiające czyszczenie. Parametry blatu takie, jak wymiary, muszą ułatwiać codzienną eksploatację blatu. Staranny montaż blatu również jest ważny. Wszelkie krawędzie i łączenia muszą być odpowiednio zabezpieczone za pomocą specjalnych listew.

 W trakcie codziennej eksploatacji blatu przecieraj go wilgotną, miękką szmatką z płynem do naczyń. Pamiętaj, aby woda, którą zwilżona została szmatka była ciepła. Zabronione jest korzystanie z agresywnych i żrących preparatów czyszczących. Potrawy przygotowuj na specjalnej desce i nie stawiaj gorących garnków i naczyń bezpośrednio na blacie.

Wybierz swój blat kuchenny już dziś!

 Wybór odpowiedniego blatu kuchennego jest bardzo ważny. Dobrze dobrane blaty poprawią wizerunek całej kuchni, dlatego dobór odpowiedniego koloru i materiału z jakiego wykonane są blaty kuchenne jest kluczowy w aranżowaniu kuchni.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena