Słyszałaś wiele o żeliwnych patelniach indukcyjnych, że są mocne, odporne, praktycznie niezniszczalne. Ale czy wiesz, jak o nie dbać, by nie zatraciły swoich cennych właściwości? Z naszego poradnika dowiesz się nie tylko jak je myć i konserwować, ale i jak usunąć rdzę, co zrobić gdy potrawy przywierają do dna i jak je przechowywać.

Data dodania: 2014-10-24

Wyświetleń: 1640

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM

  • przepłucz żeliwną patelnię gorącą wodą. Zabronione jest używanie płynu do naczyń,
  • możesz na niej smażyć po dokładnym osuszeniu.

JAK MYĆ ŻELIWNE PATELNIE INDUKCYJNE

  • myj gorącą wodą bez detergentów (takie środki rozpuszczają tłuszcz, którym jest patelnia zaimpregnowana, ponadto żeliwo wchłania detergenty, które wnikają do smażonych potraw). Mycie z użyciem płynu dopuszczalne jest tylko w przypadku żeliwnych patelni emaliowanych,
  • używaj myjki lub gąbki,
  • nigdy nie myj w zmywarce,
  • możesz jedynie użyć trochę soli,
  • nie mocz w wodzie, myj pod bieżącą wodą.

JAK KONSERWOWAĆ

  1. Po użyciu patelni indukcyjnej z żeliwa nasmaruj ją odrobiną jadalnego oleju, masła lub margaryny. Dzięki temu przywrócisz patelni świeżość i zakonserwujesz do następnego użycia.
  2. Raz na jakiś czas wlej do patelni olej, podgrzej ją na kuchni indukcyjnej (10-15 minut) lub w piekarniku rozgrzanym do 175-200ºC (jeśli nie posiada drewnianej rączki). Gdy ścianki wchłoną część tłuszczu (najlepiej odczekać 15-30 minut), ostudź patelnie i usuń nadmiar oleju papierowym ręcznikiem. Taka konserwacja jest zalecana, gdy żeliwna patelnia indukcyjna przybierze szary kolor.
  3. Konserwację należy przeprowadzać w wentylowanym pomieszczeniu lub przy uchylonym oknie – wypiekane patelnie dymią!

CZEGO NIE NALEŻY ROBIĆ

  • nigdy nie wlewaj do rozgrzanej patelni indukcyjnej zimnych płynów. Spowoduje to mikroskopijne pękanie żeliwa, osłabiające jego trwałość,
  • nie umieszczaj w szafce patelni z przykrywką (mogą pojawić się oznaki rdzy),
  • nie przykrywaj patelnie pokrywą bezpośrednio po użyciu, i nie odstawiaj jej na dłuższy czas,
  • nigdy nie zostawiaj patelni indukcyjnej zanurzonej w wodzie,
  • nigdy nie przechowuj potraw na patelni żeliwnej. Doprowadzi to do korozji i potrawy nabiorą metalicznego posmaku.
  • nigdy nie wlewaj zimnej wody na mocno rozgrzaną patelnię. Powodować to może mikroskopijne pękanie struktury żeliwa, osłabiające jego trwałość.

JAK PRZECHOWYWAĆ

  • żeliwną patelnie indukcyjną przechowuj dokładnie wysuszoną, w przewiewnym miejscu – żeliwo jest podatne na korozję.

JEŚLI NA PATELNI INDUKCYJNEJ POJAWI SIĘ RDZA

  • usuń ją metalowym zmywakiem lub szczoteczką i zakonserwuj – instrukcja wyżej.

JEŚLI POŻYWIENIE ZBYT MOCNO PRZYWIERA DO PATELNI

  • to znak, że patelnie jest sucha. Wsyp na dno sporą ilość soli kuchennej i rozgrzej patelnie na płycie indukcyjnej. Gdy sól się spali, ostudź patelnie i usuń pozostałość soli.

GDY TŁUSZCZ KONSERWUJĄCY ZOSTANIE SPŁUKANY

  • możesz to zaobserwować podczas osuszania żeliwnej patelni – pojawią się na ścierce czarne plamy. To znak, że patelnia utraciła swą naturalną powłokę, która zapobiega przywieraniu potraw. Zagotuj wodę w patelni, następnie ją wylej, osusz naczynie i zakonserwuj -  instrukcja wyżej.
Licencja: Creative Commons
0 Ocena