GMO, czyli organizmy modyfikowane genetycznie, stanowią rośliny, którym zmieniono genom za pomocą inżynierii genetycznej, aby uzyskać nowe cechy fizjologiczne. Wprowadzenie do uprawy roślin, które zostały ulepszone, dzięki takiej modyfikacji, uznano w światowym oraz polskim rolnictwie.

Data dodania: 2014-06-05

Wyświetleń: 1944

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

GMO Statystyki

Po razy pierwszy Żywność GMO dostępna była na świecie około 10 lat temu. Od tego czasu żywność genetycznie modyfikowana spożywana jest już na wszystkich kontynentach, a powierzchnia upraw modyfikowanych genetycznie wzrasta średnio o 10 – 20 % rocznie. Wiadomo, iż 8,5 milionów rolników z 21 krajów dostrzegło płynące korzyści z GMO. Kraje, które zdecydowały się na wykorzystanie biotechnologii rolniczej to m.im. Czechy, Niemcy, Francja czy Portugalia. Badania naukowe, dotyczące żywności modyfikowanej genetycznie wprowadziły również pozostałe kraje Unii Europejskiej.

GMO w Polsce

Żywność modyfikowana genetycznie jest wprowadzona do obrotu w naszym kraju z godnie z procedurą, która określona została w Rozporządzeniu nr 1829/2003 w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy. Jednak, aby zachować wszelkie procedury i by było to w pełni zgodne z prawem należy najpierw złożyć wniosek do właściwego urzędu, czyli Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

GMO szansa czy zagrożenie?

Opinie o GMO są różne. Jedne z nich są całkowicie przeciwne żywności modyfikowanej genetycznie, zaś inne kategorycznie ja wspierają. Prawda dotycząca zalet żywności, wyprodukowanej w opisywany sposób jest następująca:

  • Warzywa z podwyższoną zawartością witamin oraz białka.

  • Oleje roślinne zdrowsze.

  • Większa zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3.

  • Mniejsza zawartość toksyn pochodzenia grzybowego.

  • Zwiększona zawartość witaminy A w ryżu.

  • Pomidory posiadające właściwości zapobiegające chorobom nowotworowym.

  • Usuwanie efektów alergizujących.

Stosunek rolników – agrobiotechnologia statystyki

Agrobiotechnologia oraz uprawy roślin GM, jak już wcześniej wspomniano to temat kontrowersyjny. Dzięki przeprowadzeniu wśród rolników badań można informacje na ten temat podsumować w następujący sposób:

  • Według 65% respondentów, ich gospodarstwo mogłoby być bardziej opłacalne, dzięki zastosowaniu odmian GM.

  • 70% respondentów postanowiłoby wysiać na swoim polu odmianę kukurydzy GM, która odporna jest na omacnicę prosowiankę.

  • Według 84% pytanych rolnik powinien mieć swobodę wyboru technologii uprawy roślin.

  • 90% chciałoby stosować nowoczesną technologię uprawy.

Wielu pytanych rolników widzi korzyści, które płyną z upraw GM, w tym niższe koszty produkcji, wyższe plony, zwiększona odporność roślin, lepszą jakość plonów oraz zmniejszoną potrzebę użycia oprysków.

 

Licencja: Creative Commons
1 Ocena