0
głosów
- +

Sama słodycz - ksylitol

Autor:

Aktualizacja: 04.06.2014


Kategoria: Zdrowie / Zdrowe Odżywianie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1132 razy czytane
  • 5 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Sama słodycz - ksylitol

Od jakiegoś czasu zastanawiam się: jak zastąpić cukier?  Jakiś czas temu pisałam o Stewii. Jest jednak coś co w smaku jeszcze bardziej przypomina cukier, natomiast jest o wiele zdrowsze. Naturalny produkt pozyskiwany z brzozy czyli Ksylitol.


ksylitol

Od jakiegoś czasu zastanawiam się: jak zastąpić cukier?  Jakiś czas temu pisałam o Stewii. Jest jednak coś co w smaku jeszcze bardziej przypomina cukier, natomiast jest o wiele zdrowsze. 

 

Naturalny produkt pozyskiwany z brzozy czyli Ksylitol. Kiedy o nim pierwszy raz usłyszałam, nazwa brzmiała bardzo chemicznie, więc wrzuciłam go do kategorii "nie dla mnie". Myliłam się, nie można oceniać ludzi po pozorach, ani jedzenia po nazwie. Okazał się produktem naturalnym, pysznym i w dodatku bardzo zdrowym. Słodycz dla podniebienia i jednocześnie słodycz dla naszego organizmu bo dostarczamy mu samo zdrowie.

 

Dla tych którzy lubią procenty: ksylitol jest naturalnym alkoholem cukru typu pentitol

(C5H12O5), ale nie martw się po nim możesz spokojnie prowadzić samochód. ;)

Naturalnie występuje w niektórych owocach (np malinach, jagodach), warzywach, grzybach i drewnie brzozowym. Nasz organizm produkuje niewielkie ilości ksylitolu z pokarmów, które mu dostarczamy.

 

W przeciwieństwie do cukru, ksylitol tworzy w organizmie odczyn zasadowy, dzięki temu zapobiega próchnicy, chorobom dziąsełBadania wykazały,że 4 do 12 gramów ksylitolu wystarcza do całkowitego i trwałego zabezpieczenia zębów. Sprzyja remineralizacji w początkowych stadiach próchnicy. Podnosi PH w ustach, więc działa jak odświeżacz oddechu.  I teraz wszyscy przed randką będą biegli po ksylitol,  zamiast po miętowego cukierka, co im wyjdzie tylko na zdrowie :) 

 

Przeprowadzano badania, które wykazały rewelacyjną poprawę stanu zębów u dzieci i młodzieży używającej gumy do żucia z ksylitolem. Warto czytać skład tego co kupujemy naszym dzieciom ze zrozumieniem. Gumy zawierające aspartam uszkadzają układ nerwowy, a gumy z ksylitolem leczą zęby. Które wybierasz?

 

Cukier brzozowy ma działanie przeciwbakteryjnie i pomaga nam zdrowieć w wielu przypadkach. Wyobrażasz to sobie? Słodzisz herbatę i jednocześnie oczyszczasz organizm z bakterii, które mogłyby spowodować np zapalenie ucha środkowego  czy owrzodzenie żołądka.  Jak dla mnie bomba! Słodycz oczyszczająca organizm z bakterii.

 

Ogranicza także rozwój pleśni i drożdżaków (m.in Candidia) w układzie pokarmowym. Pewnie słyszałeś o ludziach którzy od niewłaściwej diety, czyli jedzenia dużej ilości pieczywa i cukru, mają niesamowicie dużo Candidia w organizmie i zaczynają z tego powodu chorować. Zamieniając cukier na ksylitol, nie tylko zapobiegasz chorobom, ale wręcz je leczysz. Pomagasz organizmowi wrócić do równowagi.


Ksylitol ułatwia przyswajanie minerałów, miedzy innymi wapnia, dzięki temu dba o Twoje kości. Poprawia stan zębów i zapobiega osteoporozie. Badania wykazały, że wpływa na zwiększenie gęstości kości.

brzoza


Dla osób na diecie rewelacja ma tylko 40 % kalorii cukru, ale słodyczy 100%, mniam :)  Jest stopniowo przyswajany, przez co  zmniejsza wzrost poziomu glukozy we krwi oraz reakcję insulinową organizmu. Ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny [IG 9] niż fruktoza czy sacharoza

 

Ksylitol daje dodatkowo odczyn zasadowy w organizmie. Jak wiadomo nasza tradycyjna dieta, którą kiedyś uważałam za zdrową, niebotycznie zakwasza nasz organizm, więc jeśli coś zmienia odczyn na zasadowy to bardzo dobrze.

 

Są ludzie którzy mówią, że cukier brzozowy jest za drogi. Wczoraj na przykład rozmawiałam z sąsiadką, Ona wybiera tylko tanie rzeczy, proponuję zawsze takim osobom zrobić bilans zysków i strat wliczając, późniejsze leki  i pobyty w szpitalu, a potem wycenić ile warte jest ich zdrowie.


Ksylitol  wg przeprowadzonych badań jest bezpieczny dla ludzi. Nie zaleca się jedynie jego stosowania jedynie u dzieci w wieku poniżej 3 r.ż. ze względu na delikatne właściwości przeczyszczające.  Stwierdzono, że przeprowadzone w latach 70 XX wieku, badania na zwierzętach , nie maja zastosowania u ludzi. Wyniki tych badań były niekorzystne.  Faktycznie spożywanie ksylitolu przez psy powoduje uszkodzenie wątroby i może nawet doprowadzić do śmierci. Cukier brzozowy u psa powoduje wydzielanie dużych ilości insuliny, co może prowadzić do hipoglikemii. Jak dla mnie to kolejny dowód, że nie powinno się żadnych badań na zwierzętach przeprowadzać bo i tak ich wyniki nie przekładają się na takie same efekty u ludzi, więc nie ma sensu męczyć zwierząt tylko dlatego, że jesteśmy silniejsi i nie potrafią się przed nami obronić.

 

Przy próchnicy i paradontozie pomaga rozprowadzenie niewielkiej ilości ksylitolu na zębach i dziąsłach.Można go również stosować zewnętrznie w proporcji 1:20 z solą fizjologiczną do płukania nosa lub ucha. Hamuje rozwój bakterii, które powodują zapalenie ucha środkowego, czy infekcje zatok. Płukanie nosa roztworem ksylitolu sprzyja samoistnemu oczyszczanie przewodów nosowych, jest to bardzo pomocne przy problemach związanych z alergiami i astmą oraz infekcjami zatok i gardła. Można go również stosować zewnętrznie do płukania gardła.

 

Ksylitol zwany również cukrem brzozowym - naturalna substancja słodząca pochodząca z kory brzozy, wygląda i smakuje bardzo podobnie do cukru, natomiast jego działanie na nasz organizm jest zupełnie inne, można powiedzieć, że nie tylko zapobiega chorobom, ale także pozwala nam pomóc naszemu organizmowi w powrocie do zdrowia.

 

Wczoraj kupiłam pierwszy raz większą ilość ksylitolu i postanowiłam przy nim zostać, stopniowo zastępując nim sacharozę, obecną już zbyt długo w mojej kuchni. Zwłaszcza, że cukier brzozowy można stosować również do gotowania i pieczenia, a zdrowie jest bezcenne.

Więcej na temat zdrowia znajdziesz na moich blogach :  http://www.jolantajablonska.blogspot.com/, http://pasjazycia.com.pl/

Lista Tagów: zdrowie, ksylitol, cukier

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij