-1
głosów
- +

Olej arganowy

Autor:

Aktualizacja: 28.05.2014


Kategoria: Zdrowie / Zdrowe Życie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 1 głosów ujemnych
  • 664 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CR <span class="normal">Wszelkie prawa zastrzeżone. Artykuł może być opublikowany jedynie na Artelis. Zabronione jest pobieranie artykułu i korzystanie z niego bez pismnej zgodny autora i serwisu Artelis.pl&nbsp;</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Olejek arganowy powstaje z nasion drzewa arganowego, które rośnie na południu Maroka. Jest nazywany „złotem Maroka”, z uwagi na wiele dobroczynnych właściwości, jakie posiada. Proces jego wytwarzania jest długi i kosztowny, ponieważ odbywa się tradycyjną, ręczną metodą.


Olej arganowy ma ciemniejszy kolor od oleju z oliwek i nadaje się do spożycia, jako dodatek do sałatek, marynata do mięs i olej do smażenia i gotowania. Jest bardzo zdrowy, ponieważ pochodzi z pierwszego tłoczenia i jest tłoczony na zimno z najlepszych ziaren arganowca.

Do szczególnych właściwości oleju arganowego należy fakt, iż jest on bogaty w kwasy tłuszczowe.
Zawiera ok. 46% kwasu oleinowego i 34% kwasu linolowego. Drugi z tych kwasów jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. A, ponieważ organizm nie wytwarza go, konieczne jest dostarczanie go z zewnątrz.

Kwasy tłuszczowe, zawarte w olejku arganowym, mają właściwości obniżające poziom „złego cholesterolu”. Odpowiadają też za budowę ścian komórkowych i produkcję leukocytów.

Olejku arganowego używa się, jako suplementu diety. Jego spożycie prowadzi do zwiększenia produkcji hormonów, które wzmacniają układ immunologiczny i mają właściwości przeciwzapalne. Wpływa, też, pozytywnie na krzepliwość krwi i stymuluje układ krążenia.

Olejek arganowy w medycynie jest używany, jako silny antyoksydant i suplement diety, stosowany w celu zapobiegania chorobie Parkinsona i Alzheimera.

Olejek arganowy ma właściwości zmniejszające ryzyko zachorowania na raka piersi, skóry i prostaty. Pomaga obniżyć ciśnienie, zmniejsza ryzyko zawału serca i ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Stosuje się go na poprawę krążenia, w leczeniu chorób skórnych, takich, jak trądzik i podczas problemów z włosami.

Olejek arganowy to ekologiczny, zdrowy olej, który można stosować w kuchni, w trosce o swoje zdrowie i samopoczucie. Choć nie należy do najtańszych produktów, jednak jego właściwości w pełni rekompensują cenę. Nie bez powodu jest nazywany „płynnym złotem” i doceniany przez osoby z całego świata.

Olejku arganowego można używać także do opalania, ponieważ ochrania skórę przed działaniem promieni UV i poprawia jej wygląd. To ciekawa propozycja na lato, które zbliża się do nas pełnymi krokami!

 

Ciekawostka: Olej arganowy zawiera blisko dwa razy więcej witaminy E, niż oliwa z oliwek. Witamina E jest bardzo dobrym antyutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki.


Podobał Ci się artykuł?
-1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij