0
głosów
- +

Kawa palona

Autor:

Aktualizacja: 22.05.2014


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Kawa i Herbata


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 637 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CR <span class="normal">Wszelkie prawa zastrzeżone. Artykuł może być opublikowany jedynie na Artelis. Zabronione jest pobieranie artykułu i korzystanie z niego bez pismnej zgodny autora i serwisu Artelis.pl&nbsp;</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Kawa palona - najlepsza w swojej postaci. Tworzona poprzez prażenie jej w specjalny talerzach bądź miskach na ogniu, dziś domowymi sposobami. Opowiemy o kawie parę rzeczy.


Kawa palona jest najlepsza w swoim rodzaju ponieważ zaraz po prażeniu jej uwalnia niesamowity zapach i później smak po zmieleniu. Gdy już taką, gotową wrzucimy i zaparzymy doznamy niesamowitego smaku i będziemy się rozpływać dzięki smakowi tej niesamowitej kawy. Daje nam bodziec do pracy w postaci kofeiny która dostarcza nam energii na długi, długi czas. Najlepsze we wszystkim jest to że jest ona robiona w zgodzie z naturą. Istnieje wiele jej odmian, gatunków, sposobów przyrządzenia oraz innych wariantów smakowych dzięki czemu kawa nie jest najzwyczajniej w świecie nudna.

Robiona w wielu wariantach kawa zachwyca wszystkich na całym świecie. Ludzie sami tworzą swoje warianty, tak dla rozrywki, aby poeksperymentować z kawą. Część z wariantów się przyjmuje – część nie. Najpopularniejszymi sposobami przyrządzenia to cappuccino i kawa irlandzka jedna jest słodka, druga mocna, gdyż jedna jest tworzona pod ciśnieniem z orzechami i są dodawane lody druga to w połowie kawa i w połowie whiskey.

Swoją historię bierze z Etiopii która jest kolebką kawy i tam się znajdują owoce ziaren najlepszych kaw świata, dzięki którym mamy okazję próbować je. Jednakże do najpopularniejszych gatunków możemy zaliczyć dwie: Arabikę i Robustę. Jedna jest delikatniejsza, druga mocniejsza. Arabika jest kawą o delikatnym smaku z nutką czekolady. Aby ją uprawiać potrzebne są specjalne warunki i szczególna opieka nad nią. Robustę można uprawiać na niższych jak i wyższych partiach gór oraz jest odporniejsza na choroby i inne „przeciwności” jej losu więc osoby uprawiające mają mniejsze zmartwienie co do niej. Jest mocniejsza oraz ma większą goryczkę. Docenią to ci, którzy lubią małe wyzwania kawowe.

Kiedyś, aby zrobić kawę trzeba było w moździerzu ubijać ją ręcznie i rozcierać do formy sypkiej żeby później można było ją zalać i próbować. Teraz mamy od tego ekspresy wszelakiej formy oraz gotową kawę (ale też na życzenie i ziarna). Odnośnie ekspresów mamy ciśnieniowe oraz zwykłe które możemy znaleźć w sklepach, zresztą łatwo dostępne gdzie każdy może kawę. Są też miejsca zwane kawiarniami gdzie człowiek może spokojnie się napić kawy ale też i innych napojów. Zazwyczaj kawa robiona tam jest robiona z maszyn ciśnieniowych i są bardzo drogie – od 10 zł w górę (zazwyczaj ta opłata jest związana ze zrobienie kawy na miejscu).


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:

» Kawa

» Kawa


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij