0
głosów
- +

Najbardziej znane likiery , czyli poradnik smakosza

Autor:

Aktualizacja: 17.01.2014


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Alkohole


Felieton
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1928 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Najbardziej znane likiery , czyli poradnik smakosza

Polską specjalnością jest Krupnik wytwarzany z miodu, przypraw i ziół. Można pić go na zimno i na gorąco. Ten ostatni sposób polega na zmieszaniu 50 ml Krupnika oraz 100 ml wrzątku. Do tego  nieco cytryny i rozgrzewający alkoholowy napój gotowy.


Likiery należą do alkoholi mocnych i wysokoprocentowych.

Mają one smak i aromat owoców, ziół i przypraw. Można pić je z małych kieliszków jako dodatek na przykład do kawy, ale można także przyrządzać drinki z ich udziałem. Twórcami likierów byli najczęściej lekarze i mnisi, którzy traktowali je jako lekarstwo i odmierzali małymi dawkami. Cechami charakterystycznymi likierów są duża gęstość i słodycz. Są dosładzane miodem, cukrem, mają dodatek soków owocowych oraz olejków eterycznych. Nieraz wzbogaca się je winem, kawałkami owoców, śmietaną, mlekiem. Zawierają od 18 do 50 procent alkoholu. Początki produkcji likierów sięgają XV wieku, ale popularność zyskały w XVII i XVIII wieku. W Polsce likiery zaczęto produkować w drugiej dekadzie XIX wieku, a hrabia Potocki założył wówczas Fabrykę Wódek i Likierów w Łańcucie.

Amaretto i Baileys należą do likierowej klasyki. Amaretto produkuje się na bazie migdałów we Włoszech. Amaretto można pić z kieliszków samodzielnie, ale można dodać do tego likieru whisky – w proporcjach 1:1. Amaretto mieszane jest czasami z wódką lub mlekiem, czasem z coca-colą. Baileys produkowany jest ze śmietanki, wanilii oraz kakao. Czasem serwuje się go bez dodatków, nieraz ochładza się go lodem, czasami miesza się go z wódką. Ten ostatni sposób nie należy do popularnych w Polsce. Warto dodać, że na bazie smaku Amaretto powstają bardzo popularne dziś zaprawki do alkoholu aromaty do wódki.

Blue Curacao i Campari często łączy się z wódką i sokiem z limonki. Blue Curacao jest niebieskim likierem pomarańczowym. Dodatek lodu i pyszny drink gotowy. Inne likiery takie, jak niemiecki Jagermeiser czy czeską Becherovkę najczęściej pije się bez dodatków.

Likier Kahlua jest likierem kawowym produkowanym w Meksyku. Na jego podstawie tworzy się drinki o nazwach Black Russian i White Russian. Black Russian jest mieszanką 50 ml wódki, 20 ml likieru kawowego i lodu. White Russian to kompozycja składająca się z 50 ml wódki, 20 ml likieru i 30 ml śmietanki oraz lodu.

Polską specjalnością jest Krupnik wytwarzany z miodu, przypraw i ziół. Można pić go na zimno i na gorąco. Ten ostatni sposób polega na zmieszaniu 50 ml Krupnika oraz 100 ml wrzątku. Do tego  nieco cytryny i rozgrzewający alkoholowy napój gotowy.

Wyżej opisane likiery należą do najbardziej znanych, jednak warto wspomnieć o innych likierach, których poznanie jest jeszcze przed nami.

Likier Anisette produkowany jest we Francji, produkuje się go z anyżu, oliwki anyżowej oraz kopru, goździków i kolendry. Apricot Brandy jest natomiast holenderskim likierem morelowym produkowanym z moreli i winiaku.  

Bénédictine D.O.M jest likierem produkowanym z ziół i korzeni, bardzo słodki, pijany bez żadnych dodatków.

Creme de cassis jest likierem z czarnych porzeczek produkowanym w Burgundii we Francji. Miłośnikiem tego likieru był Herkules Poirot, sławny detektyw z powieści Agaty Christie. To on właśnie rozsławił ten likier na całym świecie. Likier ten jest składnikiem coctaili, a najprostszym z nich jest połączenie białego wina i Creme de cassis. Chartreuse został wynaleziony przez alchemika, a udoskonalony przez mnichów z klasztoru usytuowanego w pobliżu Grenoble. Likier ten jest mieszaniną ziół oraz brandy. Zawiera od 43 do 55 procent objętości alkoholu.

Cherry Brandy wytwarza się z soku wiśniowego, jest słabym likierem, ponieważ zawiera zaledwie 25 procent objętości alkoholu.

Cointreau jest produkowany z gorzkich pomarańczy. Pijany jest z lodem, jako aperitif. Dodaje się go do drinków o nazwie Cosmopolitan oraz Margarita. Skrapiane nim naleśniki zyskują wytrawny smak.

Drambuie jest likierem złożonym ze szkockiej whisky, miodu wrzosowego, gałki muszkatołowej i szafranu. Pija się go bez dodatków, jedynie z lodem lub w koktajlach.

Warto skosztować słynnego likieru włoskiego o nazwie Galliano, tworzonego z 70 ziół. Jest to likier mający posmak wanilii oraz lukrecji. Szwedzi pijają go z kawą espresso oraz bitą śmietaną.

W Polsce znany jest likier o nazwie Goldwasser, korzenno-ziołowy, nazywany „złotą wodą”. Ma 38 procent alkoholu, a zatem należy do mocnych likierów. Produkowany jest od kilkuset lat w Gdańsku.

Grand Marnier jest francuskim likierem owocowym, produkowanym od 1880 roku. Wytwarza się go z gorzkich pomarańczy oraz koniaku z dodatkiem ziół.

Irish Mist pachnie whiskey, ziołami i wrzosowym miodem pszczelim. Likier zawiera 35 procent objętości alkoholu.

Maraschino jest likierem wiśniowym o posmaku gorzkich migdałów i zawartości od 30 do 35 procent objętości alkoholu. Jest to tak zwane digestivo, czyli likier pijany po posiłku, na poprawę trawienia.

Lekkim i przyjemnym likierem jest Midori, likier wytwarzany z melonów.

Narodowym włoskim drinkiem jest Sambuca – likier produkowany z czarnego bzu i lukrecji, często serwuje się go z wodą i lodem, przybiera wtedy postać tak zwanego long drinka.

Popularne są również likiery kokosowe, cytrynowe, kakaowe i kawowe. Likier kakaowy wytwarza się z kakao, czasem z dodatkiem nalewki wiśniowej. Likier kawowy nosi nazwę Mocca. Jego bazą jest świeżo palona kawa, ma 25 procent objętości alkoholu. Likierem kawowym jest Kahlua, o którym była już mowa w tym tekście, oraz Tia Maria i Batida Cafe.

Podsumowując, likierów jest szeroki wachlarz, są one serwowane jako aperitify, składnik drinków i coctaili oraz po posiłkach, w celu przyspieszeniu trawienia. Likierów na rynku jest obecnie wiele, dlatego warto zainteresować się tym niezwykłym trunkiem i spróbować jego walorów smakowych. Można także stosować je jako dodatek do deserów – lody z dodatkiem Adwokata, czyli likieru jajecznego, lub kawowego zyskają niezwykły smak. Do kawy lub czekolady na gorąco również można dodać kropelkę likieru Chartreuse lub Benedictine. Dla podkreślenia smaku oraz nadania wyrazistości. Taki napój rozgrzeje każdego w długie, mroźne, zimowe wieczory. 


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij