0
głosów
- +

Kasza gryczana

Autor:

Aktualizacja: 14.03.2007


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Wegetariańskie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 10300 razy czytane
  • 7 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Kaszę gryczana wytwarza sie z gryki. Kasza gryczana zawiera bardzo duzo białka , tłuszczu oraz składnikow mineralnych .... Białka kaszy gryczanej są cenniejsze od białek zbóż wartościowo i strawnością są zbliżone do białek roślin strączkowych.


Kasza gryczana zawiera witamin B1 PP oraz wapń, żelazo, fosfor, potas i miedź

Kasza gryczana jest produktem cenionym od wieków w kuchni polskiej. Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, pieczeni i sosów.

Używa się jej także do faszerowania drobiu i wyrobu kaszanki. Posiada niepowtarzalny i wyrazisty smak

Właściwości lecznicze

Medycyna ludowa wykorzystuje kasze gryczana jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączki.

Odwar z kaszy podawano przy biegunkach.

A o to propozycja potrawy z kaszą gryczaną:

Kotlety mielone z soi z kaszą gryczaną:

Składniki:


Paczka kostki sojowej;
2 łyżki oliwy z oliwek;
1 cebula;
1 czerstwa bułka;
majeranek, oregano, bazylia;
sól, pieprz;
tarta bułka.

Sposób przygotowania:

Kostkę sojowa namoczyć w gorącej wodzie, po 15 minutach odsączyć, zemleć. Bułkę namoczyć i odcisnąć Cebule obrać i bardzo drobno posiekać

Połączyć, soję, cebulę i bułkę. 

Dobrze wyrobić, połączone składniki, doprawić solą, pieprzem i dodać majeranek. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwię na brązowo-złoty kolor.

Kotlety podawać z ugotowana na sypko kaszą gryczana, sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym.

Smacznego! :)                                                                                                                                                                                                                                                                

Lista Tagów: zdrowie

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij