Mimo że część pizzerii w Polsce próbuje się wyróżnić, piekąc pizze w piecach opalanych drewnem, to jednak większość tego typu lokali inwestuje w nowoczesne piece gastronomiczne, a dokładniej w jeden konkretny ich typ – konwekcyjno-parowe.

Data dodania: 2013-11-03

Wyświetleń: 1050

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Do obróbki termicznej wykorzystują one gorące powietrze i parę, która jest rozprowadzona w komorach pieca przez równomiernie rozłożone wentylatory. Piece do pizzy najczęściej zasilane są energią elektryczną, choć na rynku dostępne są również modele gazowe. Mogą posiadać jedną lub wiele komór, zależnie od potrzeb lokalu. Półki w komorach są z aluminium, gdyż metal ten dobrze kumuluje ciepło, generowane przez grzałki ukryte pod płytą wykonaną z szamotki. Grzałki te są rozmieszczone pod każdą z pólek, tak, by cała komora robocza pieca była ogrzana równomiernie.

Są jednak i takie piece do pizzy, które grzałek nie posiadają. Ich rolę spełniają natomiast promienniki wytwarzające promieniowanie podczerwone, komory zaś wyłożone są granitem lub bazaltem. Im więcej promienników, tym większą temperaturę można wytworzyć. Górna granica to 500 °C i służy do czyszczenia pieców ze zbędnych resztek produktów.

Dość popularnymi modelami pieców gastronomicznych w tej branży są piece 3-komorowe, które pozwalają na jednoczesne wypiekanie kilkunastu placków. Wyposażone są w przeszklone drzwi, wykonane w ten sposób, by nie zachodziły parą, do tego dochodzi oświetlenie halogenowe, dzięki czemu, pracownik widzi co dzieje się z pizzami wewnątrz. Większość modeli posiada opcję umożliwiającą błyskawiczne nagrzanie pieca. Jest to bardzo ważne po otwarciu lokalu. Dzięki temu, nie trzeba na początku tracić energii elektrycznej na wcześniejsze rozgrzanie pieca. Można to zrobić po prostu po otrzymaniu pierwszego zamówienia.

Przydatną funkcją jest też rozbudowany timer, który umożliwia na ustawienie czasu pieczenia w każdej z komór, niezależnie od siebie. Cześć modeli ma dodatkowe zabezpieczenie przed utratą ciepła w trakcie otwierania pieca, w postaci grzałek, tuż za drzwiczkami poszczególnych komór.

Piece gastronomiczne do pizzy, z jednej strony oszczędzają energię, z drugiej zaś przyspieszają wypiek pizz. Pozwalają tez na oszczędność miejsca przez możliwość umieszczania poszczególnych modułów na sobie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena