Możesz mieć zapał i talent do gotowania, ale jeśli nie posiadasz odpowiednich narzędzi, w tym przypadku garnków, to na nic zdadzą się twoje dobre chęci. Uzyskanie satysfakcjonującego efektu końcowego zależy od tego, jakie naczynie posiadasz.

Data dodania: 2013-09-13

Wyświetleń: 1609

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jakie garnki wybrać?

Trzydzieści lat temu w kuchni królowały garnki emaliowane, dziś mamy tak szeroki wybór, że nie musimy się ograniczać. Garnki różnią się pojemnością, rodzajem materiału, dna oraz zastosowaniem. Na jakość gotowania wpływa przede wszystkim rodzaj materiału zastosowanego do produkcji garnka.

O jakości decyduje rodzaj materiału

GARNKI STALOWE – cieszą się dużą popularnością na rynku, ze względu na trwałość i wytrzymałość. Najlepsza jest stal nierdzewna, jest ona odporna na działanie wysokich temperatur i uszkodzenia mechaniczne. Garnki wyprodukowane z najlepszej jakości stali nierdzewnej 18/10, polerowane na wysoki połysk z dodatkami satyny nie rysują się, nie zmieniają kolorów i nie chłoną obcych zapachów. Garnek z wielowarstwowym dnem akutermicznym dłużej utrzymuje ciepło. Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek: gazowych, elektrycznych, ceramicznych, halogenowych oraz indukcyjnych. Garnki można myć w zmywarkach. Uchwyty się nie nagrzewają, co wpływa na komfort użytkowania. W garnkach nierdzewnych można gotować, piec, dusić lub smażyć potrawy. Przystosowane są do gotowania z małą ilością tłuszczu i wody.

GARNKI ŻELIWNE – są bardzo wytrzymałe i odporne na niskie i wysokie temperatury, uszkodzenia mechaniczne, podobnie jak nierdzewne. Można w nich gotować, smażyć, dusić lub podpiekać potrawy. Długo utrzymują ciepło, dzięki czemu nadają się do duszenia potraw. Można je stosować na kuchenkach różnego rodzaju. Są energooszczędne, szybko i równomiernie się nagrzewają i optymalnie oddają ciepło całą powierzchnią, przyspieszając proces gotowania. Ich wadą jest brak możliwości mycia w zmywarce oraz niska odporność na szok temperaturowy. Nie należy polewać rozgrzanego żeliwa zimną wodą, gdyż może popękać. Garnki żeliwne dostępne są w kilku wersjach, z powłoką z emalii, teflonu, bez powłoki lub z warstwą ceramiczną. Jeśli posiadasz model z teflonem, do mieszania powinieneś używać łyżek drewnianych lub plastikowych.

GARNKI ALUMINIOWE I EMALIOWANE – coraz rzadziej wybierane garnki, przez to też coraz trudniej dostępne na rynku. Mają więcej wad niż zalet. Ich mocnymi stronami jest bogata kolorystyka, duży wybór kształtów i niska cena. W przeciwieństwie do garnków nierdzewnych są mało trwałe, emalia szybko się ściera i odpryskuje. Podczas gotowania mogą przedostać się do potraw szkodliwe związki chemiczne. Nie nadają się szczególnie dla początkujących kucharzy - ze względu na cienkie ścianki łatwo w nich przypalić obiad. Kupując tego typu garnki warto zwrócić uwagę na uchwyty – nie nagrzewają się ebonitowe.

GARNKI MIEDZIANE – słyną z tego, że szybko się nagrzewają i dobrze utrzymują ciepło, co jest bardzo ważne podczas serwowania posiłków – potrawa na długo pozostaje ciepła. Podobnie jak naczynia nierdzewne, są wytrzymałe. Ich wadą w oczach wielu klientów jest wysoka cena, na którą nie każdy może sobie pozwolić. Są dość ciężkie, co utrudnia ich użytkowanie i wymagają specjalnego traktowania, należy je czyścić solą oraz octem, a w trakcie gotowania można używać wyłącznie drewnianych lub plastikowych łyżek. Niektórych garnków miedzianych nie można używać na kuchenkach indukcyjnych, coraz bardziej popularnych - to także zniechęca klientów.

GARNKI CERAMICZNE – są bardzo delikatne, dlatego łatwo je uszkodzić. Źle reagują na wysokie temperatury (powyżej 120°C). Posiadają także zalety – na bardzo długo zachowują wysoką temperaturę, dzięki czemu przechowywane w nich potrawy są ciepłe nawet po godzinie. To bardzo ważne, zwłaszcza dla kogoś, kto jada później od pozostałych domowników. Dostępne są w różnych wersjach kolorystycznych i mają atrakcyjnie niską cenę. Matowe są bezpieczniejsze, glazurowane mogą zawierać toksyczne substancje (kadm, ołów).

GARNKI TYTANOWE – posiadają mnóstwo zalet, ale ze względu na wysoką cenę nie mają wielu zwolenników. Bardzo szybko się nagrzewają, pozwalają na smażenie bez tłuszczu, dzięki czemu jemy zdrowe beztłuszczowe potrawy. Ponadto są odporne na ścieranie, można używać metalowych sztućców, nie ograniczając się do plastikowych i drewnianych. Bardzo trudno jest w nich przypalić potrawę, a jeśli już to się zdarzy, z czyszczeniem nie ma żadnego problemu. Dzięki specjalnej powłoce odpornej na drastyczne zmiany temperatury, możemy myć gorący garnek zimną wodą.

GARNKI SZKLANE ŻAROODPORNE – ich główną zaletą jest hipoalergiczny i antybakteryjny charakter. Potrawy przygotowane w garnku szklanym, nie wchodzącym w reakcje chemiczne z produktami, są bardzo zdrowe. Dziś Klienci chcą przede wszystkim smacznie i zdrowo zjeść, dlatego wybierają tego typu garnki. Podobnie jak nierdzewne, są odporne na nagłe zmiany temperatury.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena