1
głosów
- +

Proste spaghetti z tuńczykiem

Autor:

Aktualizacja: 30.07.2013


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 1 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1050 razy czytane
  • 4 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Znacie kogoś, kto nie lubi spaghetti? Ja też nie znam :) Ten długi i cienki makaron ma swój nieodparty urok. Co jednak zrobić, jeżeli mamy bardzo mało czasu na ugotowanie posiłku, a nie chcemy robić zwykłego sosu pomidorowego? Odpowiedź jest prosta - sos z tuńczykiem.


spaghetti z tuńczykiem

Robienie spaghetti z tuńczykiem należy zacząć od zgromadzenia składników. Na samej rybie nie należy za bardzo oszczędzać. Najtańsze, bardzo rozdrobnione tuńczyki nie nadają się do niczego, a na pewno nie do jedzenia. Ważny jest także dobrej jakości makaron, najlepiej razowy, ponieważ jest o wiele zdrowszy dla naszego układu pokarmowego. Warto również dodać kilka kropel sosu Tabasco lub innego dostatecznie pikantnego, ponieważ kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach przyspiesza nasz metabolizm.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka pomidorów (w sezonie świeże)
  • pół opakowania makaronu spaghetti
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • kilka listków świeżej bazylii do sosu i do przybrania
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • 3 ząbki czosnku 
  • pół łyżeczki posiekanego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz 
  • posiekana natka pietruszki 

Sos można robić na patelni lub w garnku. Jezeli zdecydujemy się na tę drugą opcję, warto pamiętać o tym, by miał on grube dno. Dzięki temu unikniemy przypalania się potrawy.

Na początku rozgrzewamy oliwę i wzucamy na nią drobno posiekaną cebulę. Dodajemy suszone zioła i czekamy, aż wszystko się zeszkli. Gdy kuchnia wypełni się pięknym cebulowym aromatem, a samo warzywo stanie się lekko przezroczyste, należy dodać pomidory i odsączonego tuńczyka i podsmażać, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje. Chwilę po tym należy dorzucić posiekany czosnek i tymianek. Na koniec doprawiamy całość solą, pieprzem i ostrym sosem. Z tym ostatnim należy uważać, ponieważ bardzo łatwo przesadzić. W razie potrzeby zawsze można dodać go więcej na talerzu. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z sosem w naczyniu, w którym się gotował. Całość przybieramy listkami świeżej bazylii i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!


Podobał Ci się artykuł?
1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij