Gotowanie, oprócz ogrzewania domu, to najbardziej prądożerna czynność, generująca w skali roku koszty przekraczające nawet kilka tysięcy złotych. Jest jednak kilka sposobów na ograniczenie zużycia energii, nawet bez zbędnych inwestycji.

Data dodania: 2013-07-24

Wyświetleń: 1589

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Oszczędność w kuchni. Skuteczne sposoby na płacenie mniejszych rachunków

Najpierw zastanówmy się, co tak naprawdę powoduje, że płacimy wysokie rachunki za prąd używany w kuchni? Do najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania posiłków należą:

  • Podgrzewanie potraw w zbiorczych naczyniach. Jeśli z garnka odłożymy tylko potrzebną w danej chwili ilość potrawy, reszta nie będzie wymagała podgrzania i tym samym zużyjemy znacznie mniej energii.
  • Gotowanie pełnego czajnika, gdy potrzebujemy tylko 250 ml wrzątku. Gotowanie pełnego czajnika wody na jedną herbatę to jeden z najczęściej popełnianych błędów. Nie zdajemy sobie sprawy, że takie działanie powoduje, że zużywamy nawet kilkakrotnie więcej energii niż potrzeba.
  • Korzystanie z garnków z grubym dnem do podgrzewania. Jeśli chcemy tylko "podgrzać" potrawę na kuchence, warto skorzystać z garnka z cienkim dnem. Te z grubym spodem są bardziej ekonomiczne, ale tylko w przypadku długiego gotowania. Dno kumuluje energię i potem ją oddaje, ale podgrzewanie dna też trwa jakiś czas.
  • Pieczenie potraw "prosto z zamrażarki". Aby oszczędzić energię na rozmrożenie potrawy podczas jej pieczenia (np. mięsa), warto dzień przed pieczeniem przełożyć je do lodówki, by zaczęło się rozmrażać. W ten sposób nie będziemy musieli tracić cennego prądu lub gazu na rozmrażanie.
  • Korzystanie z przestarzałego sprzętu. Nie tylko garnki, ale także sama kuchenka może zużywać dużo energii. W kuchni gazowej powinniśmy co roku przeprowadzać kontrolę palników i ewentualnie wymieniać je na nowe. Natomiast podczas zakupu kuchenki na prąd powinniśmy skłaniać się w stronę kuchni indukcyjnych.

Zastanówmy się teraz, w jaki sposób możemy oszczędzić pieniądze w kuchni na etapie jej projektowania?

kuchenka indukcyjnaPrzede wszystkim zwróćmy uwagę na porównanie zużycia prądu kuchni gazowych, ceramicznych i indukcyjnych. Wynika z niego jednoznacznie, że kuchnie indukcyjne należą do najbardziej oszczędnych i wymagają mniej pracy przy obsłudze i czyszczeniu. 

Drugie na podium znajdują się oczywiście kuchnie tradycyjne - gazowe. Pamiętajmy jednak, że nie każdy może pozwolić sobie na instalację gazową (szczególnie jeśli mieszka w bloku), a jej koszt to dodatkowe kilka tysięcy złotych.

W nowych domach coraz częściej wszystkie instalacje projektuje się w oparciu o prąd, który mimo wysokich kosztów jest znacznie wygodniejszy. W kuchni natomiast, jeśli korzystamy z indukcji, jest znacznie tańszy od gotowania na gazie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena