0
głosów
- +

Owoce długowieczności, wywodzące się z terenów podnóży Himalajów.

Autor:

Aktualizacja: 05.05.2013


Kategoria: Zdrowie / Zdrowe Życie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 564 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Ostatnio najwięcej osób czytało o potędze samouzdrawiania. Więc dziś o zdrowiu i realizacji marzeń. Współpracując kilka lat z firma kosmetyczną zauważyłam, że większość kobiet zrobi wiele, aby zatrzymać czas, młodość, piękny wygląd. Dla mnie osobiście priorytetem jest zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia, ale skoro mi osta


Jak zwykle przypadkiem wpadłam kiedyś na owoce goi. Słyszałeś kiedyś o nich?

Pochodzą z podnóży Himalajów, stamtąd  sztorm przeniósł je do Ameryki, skąd trafiły do Europy. 

Jagody goi występują pod wieloma nazwami między innymi kolcowój chiński,kolcowój szkarłatny, kolcowój pospolity. Nazywane są najzdrowszymi owocami świata, owocami życia, owocami wiecznej młodości, owocami długowieczności. 

Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Znana jest legenda o długowieczności - Li Quing Yen. Żył on 256 lat i codziennie jadł jagody goi. Podobno pochował 23 żony i pozostawił po sobie 180 dzieci. Wydaje się to mocno nieprawdopodobne, jednak jest dość dobrze udokumentowane.

Skład jagód kolcowoju (jagód goi) potwierdza ich lecznicze i odmładzające właściwości.

  Odkryto, że jagody goi zawierają między innymi: 6 podstawowych witamin (m.in. ogromną ilość witaminy C, poza tym witaminy z grupy B oraz E); 11 podstawowych mikroelementów,18 aminokwasów; 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne); 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil

Owoce są niskokaloryczne (w 100g produktu: węglowodany: 68g, białko: 12g, tłuszcze: 10g, błonnik: 10g).

Jagody goi są polecane jako środek skuteczny w chińskiej literaturze zielarskiej.

W tradycyjnej medycynie wschodu są stosowane jako lek przy chorobach nerek, serca, płuc, przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby oraz na wzmocnienie oczu, mięśni i kości

W wyniku spożywania jagód goi hamuje się syntezę cholesterolu zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.

Długotrwałe stosowanie zapewnia: wzmocnienie stawów, kości, wzmocnienie systemu odpornościowego, opóźnia procesy starzenia, poprawia witalność i wzrok.  

Spożywanie kolcowoju chińskiego zaleca się dzieciom z obniżona odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie

Dieta bogata w te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia. Powszechne jest przekonanie o pozytywnym wpływie tych owoców na męską płodność i potencję.

 Zawierają:  Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g). 

Posiadają silne właściwości antyoksydacyjne. Są niskokaloryczne. 

Znajdują się na 3 miejscu naturalnych źródeł witaminy C na świecie - 2500 mg w 100g

Obecnie jagody Goi są polecane jako roślina o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym. Wzmacniają i regulują pracę układu trawiennego, poprawiają ostrość widzenia, wspomagają układ odpornościowy, poprawiają potencję, korzystnie wpływają na ogólna kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniają procesy starzenia.

Gdzie je kupić? Osobiście polecam poszukanie dobrego sklepu internetowego specjalizujacego się właśnie w sprzedaży tych owoców.

Można je również uprawiać w Polsce, to informacja dla osób, które nie zapominaja podlewać roślin tak jak ja. należy jednak pamiętać, aby zbierając owoce nie dotykać ich palcami, ponieważ wówczas tracą cenne właściwości. 

W mojej diecie zagościły na dobre, 200 lat życia to może przesada, ale warto jak najdłużej być zdrowym i sprawnym, a coraz częściej ludzie już po 40 maja poważne dolegliwości zdrowotne. Może więc warto spróbować wspierać organizm?

Jolanta Jabłońska
więcej o owocach długowieczności na stronie: http://www.jolantajablonska.blogspot.com/

Lista Tagów: zdrowie, odchudzanie, owoce

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij