Pojawia się najczęściej po zjedzeniu posiłku, wypiciu napoju. Mówimy wtedy, że nam jedzenie nie podeszło, że nie było dobre, że coś nam zaszkodziło. Kto z nas nie miał w życiu zgagi, uczucia gniecenia w żołądku, pieczenia w przełyku, za mostkiem, odbijania.

Data dodania: 2013-03-19

Wyświetleń: 2093

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zgaga — chwilowa dolegliwość czy objaw choroby

Są to typowe objawy nadprodukcji kwasów trawiennych przez żołądek, co powoduje jednocześnie cofanie się treści żołądkowej wraz z sokami trawiennymi do dolnej części przełyku. Nabłonek przełyku jest delikatny i nie jest przystosowany do kontaktu z silnie działającymi substancjami, stąd wynika uczucie pieczenia, palenia.

Jeżeli zgaga jest dolegliwością zdarzającą się bardzo rzadko, nie ma powodu do obaw. Ale gdy zaczyna się pojawiać niemal po każdym posiłku, a my coraz częściej sięgamy po lekarstwa neutralizujące jej objawy, wydaje się koniecznym przeprowadzenie badania endoskopowego, które dokładnie określi przyczyny powstawania zgagi. Mogą być to między innymi wrzody żołądka, które utworzyły się na skutek nadmiernej produkcji kwasu solnego w jego wnętrzu, a to wymaga już specjalistycznego leczenia, w ciężkich przypadkach z operacją włącznie.

Przeważnie, zgaga jest przyczyną złych nawyków żywieniowych. Tłuste, obfite posiłki, duża ilość napojów gazowanych, kawy, alkoholu, zmuszają nasz żołądek do ciężkiej pracy, do produkcji większej ilości kwasu solnego. Aby pozbawić się zgagi raz na zawsze, trzeba zmienić po prostu tryb  życia i nawyki żywieniowe. Posiłki powinny być spożywane w ilości kilku dziennie, najlepiej w pięciu porcjach, w małych ilościach. To, co jemy, jest również bardzo ważne. Jedzenie powinno być lekkostrawne, nie należy jedzenia popijać, każdy kęs powinien być dokładnie pogryziony. Unikajmy tłustych potraw, ciężkich sosów, alkoholu, papierosów – one także mają bardzo negatywny wpływ na nasz układ pokarmowy i trawienny. Żyjmy spokojniej – stres bardzo wpływa na cały nasz organizm.

Oprócz typowych na zgagę lekarstw dostępnych bez recepty w aptekach, możemy sami sobie pomóc, pijąc na przykład napary z ziół – dobre są z rumianku lub melisy. Lekarze polecają zjedzenie banana, który to owoc neutralizuje soki trawienne. Nie jest wskazane popularnie polecane mleko – po jego wypiciu następuje chwilowa poprawa, ale nabiał zakwasza żołądek, który wydziela jeszcze więcej soków trawiennych i zgaga wraca w krótkim czasie. Nie należy odpoczywać w pozycji horyzontalnej po obfitych posiłkach. Sprzyja to powstawaniu refluksu, czyli cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Ostatni posiłek powinien być spożyty na trzy godziny przed snem. Może więc dobrze będzie zrezygnować z kolacji, aby sen był naprawdę odprężający?

Licencja: Creative Commons
0 Ocena