Chcesz kupić grill gazowy i szukasz odpowiedni model, ale nie wiesz czym się kierować podczas zakupu, skorzystaj z poniższych wskazówek. A będziesz wiedział na co zwrócić uwagę.

Data dodania: 2013-02-08

Wyświetleń: 2920

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Decydując się na zakup nowego grilla gazowego warto zadać sobie pytanie, do czego tak naprawdę chcemy go używać. Jeśli potrzebny jest nam grill dla małej rodziny, grupy przyjaciół oraz sporadycznego grillowania, to sprawdzą się do tego podstawowe mniejsze modele. Jeżeli jednak mamy zamiar używać bardziej rozbudowanych funkcji, np., grillowanie na rożnie, czy przygotowywania zupy na bocznym palniku, wtedy warto zainwestować i kupić model z wyższej półki.

Jest kilka elementów na które powinniśmy zwrócić uwagę decydując się na zakup grilla gazowego.

Pierwszym z nich jest budowa i wytrzymałość takiego urządzenia. Ważne jest aby grill był dobrze zbudowany. Wyprodukowany z wysokiej jakości materiałów. Następnym ważnym elementem na który powinno się zwrócić uwagę są palniki które zostały zastosowane w danym urządzeniu. Powinno się zwrócić uwagę na to aby były one wykonane z odpowiedniej stali nierdzewnej a ich budowa zapewniała precyzyjny przepływ i kontrolę temperatury . Palniki wykonane ze stali nierdzewnej gwarantują bardzo długą eksploatacje. Kolejno zwróćmy uwagę czy dany grill zapewnia ochronę palnika przez kapiącym tłuszczem. To zapewne przedłuży żywotność palników w nim zastosowanych. Również dzięki temu będziemy mieć pewność że grillowane potrawy się nie spalą i uzyskają bardziej wędzony aromat. Naszą uwagę powinniśmy skierować również na łatwy dostęp do takich osłon i na możliwość ich wyczyszczenia. Następnym elementem na który najczęściej zwraca się uwagę, są ruszty. Często stajemy przed wyborem jaki ruszt wybrać, żeliwny czy ten wykonany ze stali nierdzewnej? Najważniejsza różnica między nimi to możliwości utrzymywania temperatury. Ruszty żeliwne lepiej trzymają temperaturę w stosunku do rusztów ze stali nierdzewnej, Natomiast ruszty ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w utrzymaniu czystości. Innym ważnym elementem na który powinniśmy zwrócić uwagę to sam piekarnik grilla. Ważne jest aby był on duży i głęboki., dzięki czemu łatwiej uzyskamy dobry obieg temperatury wewnątrz piekarnika. Dobry piekarnik powinien dobrze zatrzymywać ciepło wewnątrz obudowy i wytrzymywać wysokie temperatury. Dzięki czemu nasz grill będzie można wykorzystać np. jako piec do pizzy. Dlatego taki piekarnik powinien być wykonany z wytrzymałych i dobrej jakości materiałów np. z aluminium odlewanego ciśnieniowo (na takie piekarniki producenci grilli często udzielają bardzo długich okresów gwarancyjnych). Tego rodzaju piekarniki gwarantują najwyższą wytrzymałość. Unikajmy piekarników stalowych. Często pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do ich przypaleń i odkształceń. Zwróć również uwagę na to czy grill jest szybki i prosty w rozpalaniu. Czy posiada odpowiednie zapalarki (np. elektroniczne bądź manualne) oraz możliwość odpalenia go w inny sposób np. zapałką czy zapalarką manualną do kuchenki gazowej w przypadku awarii zapalarki w grillu. Na koniec zwróć uwagę na wykończenie grilla. Bardzo estetyczne i funkcjonalne grille gazowe stanowią świetną alternatywę dla klasycznych modeli opalanych węglem drzewnym i brykietami.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena