Czy można zapobiec chorobie nowotworowej, która niszczy nasz organizm i w wielu przypadkach prowadzi do zgonu?  Wbrew pozorom okazuje się, że tak, możemy zapobiec nowotworom lub w znacznej części obniżyć ryzyko ich wystąpienia. 

Data dodania: 2012-12-01

Wyświetleń: 1442

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

    Profilaktyka ma większe znaczenie w ochronie zdrowia niż leczenie. Lepiej bowiem jest zapobiegać chorobie, niż później ją leczyć. Jakie są więc czynniki ryzyka sprzyjające rozwinięciu się choroby nowotworowej i czego należy się wystrzegać?                            

    Otóż zalecenia wszyscy znają, zasady też wydają się proste, a mianowicie rzucamy palenie, dbamy o prawidłową dietę ubogą w tłuszcze i cukier, eliminujemy stres z naszego życia i ogólnie unikamy tego, co może nam szkodzić. Oprócz zdrowego trybu życia i właściwej diety, trzeba także dbać o układ odpornościowy. Wzmocniony i dobrze funkcjonujący układ odpornościowy potrafi zidentyfikować nieprawidłowe komórki w organizmie i je zniszczyć. W innym przypadku, gdy mamy osłabiony układ odpornościowy, może dojść do sytuacji, gdzie nieprawidłowa komórka zagnieżdża się w naszym organizmie i zaczyna się rozmnażać.

    Zdrowa dieta antynowotworowa opiera się na dużej ilości zbóż, warzyw i owoców. Dieta ta musi nam dostarczać wszystkie witaminy, a szczególnie witaminy C, A, E oraz selen, cynk i dużo błonnika. Błonnik reguluje układ pokarmowy, oczyszcza go z toksyn i złogów, co jest bardzo ważne w profilaktyce raka. Oczywiście żadna dieta nie zastąpi tradycyjnej terapii, ale może znacznie zwiększyć skuteczność leczenia. Zablokować komórki rakowe potrafi kurkumina (jest to przyprawa kuchni indyjskiej), obecnie bardzo popularna i, zdaniem niektórych naukowców, posiada najsilniejsze działanie przeciwrakowe. Dieta przeciwrakowa opiera się na naturalnych produktach. Owoce i warzywa grają tu główną rolę, produkty bogate w kwasy omega-3, polecany jest także olej lniany, warto również wzbogacić naszą dietę w imbir, szafran uprawny, selen.                

    Oczywiście, to są tylko wskazówki, które pozwalają ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwory, ale nie eliminują go w zupełności. Geny, wpływ środowiska, mogą zwiększać ryzyko zachorowania, jednak zdrowy tryb życia ma bardzo duże znaczenie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena