0
głosów
- +

Jak zapobiegać nowotworom

Autor:

Aktualizacja: 01.12.2012


Kategoria: Zdrowie / Zdrowie


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 885 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

 Czy można zapobiec chorobie nowotworowej, która niszczy nasz organizm i w wielu przypadkach prowadzi do zgonu?  Wbrew pozorom okazuje się, że tak, możemy zapobiec nowotworom lub w znacznej części obniżyć ryzyko ich wystąpienia. 


    Profilaktyka ma większe znaczenie w ochronie zdrowia niż leczenie. Lepiej bowiem jest zapobiegać chorobie, niż później ją leczyć. Jakie są więc czynniki ryzyka sprzyjające rozwinięciu się choroby nowotworowej i czego należy się wystrzegać?                            

    Otóż zalecenia wszyscy znają, zasady też wydają się proste, a mianowicie rzucamy palenie, dbamy o prawidłową dietę ubogą w tłuszcze i cukier, eliminujemy stres z naszego życia i ogólnie unikamy tego, co może nam szkodzić. Oprócz zdrowego trybu życia i właściwej diety, trzeba także dbać o układ odpornościowy. Wzmocniony i dobrze funkcjonujący układ odpornościowy potrafi zidentyfikować nieprawidłowe komórki w organizmie i je zniszczyć. W innym przypadku, gdy mamy osłabiony układ odpornościowy, może dojść do sytuacji, gdzie nieprawidłowa komórka zagnieżdża się w naszym organizmie i zaczyna się rozmnażać.

    Zdrowa dieta antynowotworowa opiera się na dużej ilości zbóż, warzyw i owoców. Dieta ta musi nam dostarczać wszystkie witaminy, a szczególnie witaminy C, A, E oraz selen, cynk i dużo błonnika. Błonnik reguluje układ pokarmowy, oczyszcza go z toksyn i złogów, co jest bardzo ważne w profilaktyce raka. Oczywiście żadna dieta nie zastąpi tradycyjnej terapii, ale może znacznie zwiększyć skuteczność leczenia. Zablokować komórki rakowe potrafi kurkumina (jest to przyprawa kuchni indyjskiej), obecnie bardzo popularna i, zdaniem niektórych naukowców, posiada najsilniejsze działanie przeciwrakowe. Dieta przeciwrakowa opiera się na naturalnych produktach. Owoce i warzywa grają tu główną rolę, produkty bogate w kwasy omega-3, polecany jest także olej lniany, warto również wzbogacić naszą dietę w imbir, szafran uprawny, selen.                

    Oczywiście, to są tylko wskazówki, które pozwalają ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwory, ale nie eliminują go w zupełności. Geny, wpływ środowiska, mogą zwiększać ryzyko zachorowania, jednak zdrowy tryb życia ma bardzo duże znaczenie.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij