0
głosów
- +

Oleje roślinne - samo zdrowie

Autor:

Aktualizacja: 19.11.2012


Kategoria: Gospodarka / Handel


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1039 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Od lat trwają dyskusje dietetyków, które oleje są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Wybór dostępnych na rynków produktów tego typu przyprawia o zawrót głowy. Oleje sprowadzane są z całego świata.


Większość z nas nawet połowy z nich nie miała okazji spróbować. Zwłaszcza, że ceny niektórych z nich wcale nie są niskie, a zapach i posmak znacznie ograniczają możliwość różnych zastosowań. Żadna kuchnia nie jest w stanie wchłonąć kilkudziesięciu butelek z olejami, z których będziemy korzystać sporadycznie.

Najpopularniejszy w tej grupie tłuszczów jest olej rzepakowy, który znajduje się w każdym domu. Można na nim smażyć potrawy, a także dodawać go do sałatek. W zasadzie olej rzepakowy nie ma charakterystycznego smaku, jest klarowny i delikatny. Jednocześnie nie reaguje negatywnie na wysokie temperatury, co sprzyja jego stosowaniu do obróbki termicznej potraw. Zawarte w nim kwasy omega wpływają pozytywnie na zdrowie i przedłużają życie naszym komórkom, co powinno być dla nas bardzo ważne w ustalaniu planu swojej diety. Wiele osób uważa olej rzepakowy za jedyny tłuszcz, który jest potrzebny w domu.

W ostatnich latach popularność zdobywa również olej sojowy. Jego charakterystyczny aromat wzbogaca smak potraw i podnosi ich wartość odżywczą. Tak samo jak olej rzepakowy posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na nasze krążenie i ogólne funkcjonowanie organizmu. Olej sojowy eliminuje ryzyko powstawania kamieni żółciowych, poprawia koncentrację oraz dodaje witalności. Ponieważ spala się w temperaturze wyższej niż 200 stopni, więc nadaje się do smażenia czy pieczenia potraw. Ze względu na zawartość w nim kwasu linolowego znaczną rolę odgrywa również w przemyśle kosmetycznym.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij