0
głosów
- +

Własna kiełbasa - czyli co potrzeba, aby cieszyć się pyszną domową kiełbasą

Autor:

Aktualizacja: 05.11.2012


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Inne


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1054 razy czytane
  • 4 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Własne, inaczej domowe wyroby cieszą się coraz to większym uznaniem. Coraz to więcej ludzi interesuje się tym tematem. Z jakiego powodu? Powodów jest wiele – zła jakość wyrobów w punktach sprzedaży, wykorzystywanie przez fabrykantów chemii, wypełniaczy, MOM.


 Naturalnie występują w punktach sprzedaży dobre smaczne wędliny ale są one z reguły drogie. Kiełbasy sporządzane sposobem domowym nie są tańsze.

Przeciętny koszt substratów popularnej u nas kiełbasy białej, wynosi około osiemnaście złotych, na dodatek musimy przeznaczyć czas i energię elektryczną. Mimo to świadomość, że konsumujemy autentyczną kiełbasę, bez chemii, która jest przyprawiona tak jak pożądamy, idealnie motywuje do produkcji.

Pierwsze kiełbasy mogą należeć do nieudanych. No cóż, nie wszystko wyjdzie za pierwszym razem, tak jak byśmy się tego spodziewali. Ale trzeba ćwiczyć. Co najwyżej jak nie wyjdzie, można kiełbasę jakoś zużyć – wkładka do zupy, dodatek do jajecznicy.

Jak zrobić kiełbasę? Najpierw musimy znaleźć odpowiedni przepis. W internecie jest dużo cennych przepisów. Najlepiej jak jest to przepis posiadający komentarze internautów lub wywodzi się ze strony internetowej specjalizującej się w tej tematyce. Sprzęt masarski przydatny do wyrobu kiełbas nie jest skomplikowany i drogi, znajdziemy go w prawie każdym domu.

Najważniejsza jest maszynka do mielenia mięsa, powinna posiadać w kilka sitek o różnych średnicach oczek (od 10 mm do 3 mm). Dodatkowo możemy wyposażyć się w tzw. szarpak, jaki posiada oczka w kształcie nerki, mięso mielone jest na duże kawałki. Do maszynki potrzebna jest rurka do napychania kiełbas - którą można dokupić osobno lub jest w zestwach wraz z maszynką. Normalna maszynka do mięsa, nada się znakomicie. Pojemniki, miski do mieszania mięsa, istotne aby miały atest. Jelita naturalne – do kupienia w sklepach internetowych. Peklosól – mieszanka soli i azotynu potasu, konserwuje i nadaje mięsu kolor. Przyprawy do wędlin ich najwyższą jakość ma ogromny wpływ na smak naszej kiełbasy, dlatego kupmy tylko dobrej jakości  przyprawy. Mięso musi być wiadomego pochodzenia i świeże.

Całość można kupić w sklepach oferujących sprzęt masarski. Sklepy te posiadają w swojej ofercie mnóstwo dodatków do potraw, mięs w doskonałych cenach.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij