Właściwie cały glob możemy podzielić na poszczególne regiony, które cechują się zupełną odrębnością i wyjątkowością. I tak restauracja włoska serwuje dania, które charakteryzują po części Włoski charakter i temperament. Ogniste pesto, uderzające do głowy wino i bardzo konkretne w smaku sery czy pizza. A wszystko to w gwarnej atmosferze i otoczeniu przyjaciół i rodziny.
Restauracje, które serwują dania konkretnych regionów świata starają się oddać klimat i naturę tych krajów, stwarzając w środku Europy małą wysepkę kulturową. I tak we włoskich restauracjach organizacja przyjęć jest bardziej naturalna niż na przykład w restauracji chińskiej. Te lokale zazwyczaj są niewielkie i serwują tak zwane szybkie posiłki. Jednak mają tez bardzo charakterystyczny zarówno smak potraw jak i klimat. Za najzdrowszą dietę świata uznana jest natomiast dieta śródziemnomorska – bogata w warzywa i owoce morza. Niewielka ilość tłuszczu oraz niskoprzetworzone produkty faktycznie sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
Dieta bogata w ryby i chude mięso występuje również w Japonii. Trudno tam spotkać osoby otyłe. Przyzwyczajenia kulinarne oraz warunki środowiska powodują, że siłą rzeczy Japończycy musza jeść zdrowiej. Ryż, ryby i warzywa oczywiście nie są jedynymi produktami, bo i tam dotarły fast foody i światowe sieciówki z żywnością nie sprzyjającą dobrej formie. Dietetycy mówią o tym, że najlepsze jedzenie to takie, po którym czujemy się szczęśliwi i zdrowi. Nie jest to jednak taka radość jaką daje tabliczka czekolady – to radość, która bierze się z lekkości i poczucia, że właśnie dobrze odżywiliśmy nasze ciało – nie tylko umysł!