1
głosów
- +

Wędzenie

Autor:

Aktualizacja: 16.09.2012


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Inne


Artykuł
  • 1 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1422 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Własne wędzonki zaczynają wracać do łask. W obliczu współczesnych wyrobów wędliniarskich powstaje nowa moda na domowy wyrób wędlin, wędzonek i innych przetworów mięsnych. Wędzenie wcale nie musi być trudne. To dobra wiadomość, ponieważ przemysłowe wędliny są coraz droższe i ich jakość znacznie się obniża.


Na szczęście wszystkiemu można zaradzić. Wystarczą dobre chęci i możemy sami cieszyć i rozsmakowywać się swoimi wędzonkami. Najważniejszym jest posiadanie jakiejkolwiek wędzarni. Możemy ją sami zbudować. Jest to dosyć proste zadanie. Warto poszukać w sieci informacji o tym jak zbudowana jest wędzarnia. Gdy już uporamy się z skonstruowaniem wędzarni, to kolejnym krokiem, będą nasze pierwsze wędzonki. Na początek sugeruję wykonanie czegośprostego. Możemy wykonać np. kurczaka wędzonego albo boczek. Należy znaleźć dobry przepis na wędzonki. W tym przypadku musimy dokładnie wykonać nie tylko przygotowanie mięsa do wędzenia ale również przeprowadzić właściwie wędzenie.

Należy zebrać odpowiednie drewno do wedzenia. Najlepiej do tego celu nadaje się drewno pochodzenia liściastego. Doskonałe jest drewno owocowe. Musi być ono znanego nam pochodzenia, nie może być zbyt świeże, ani nosić oznak rozkładu czyli pleśnienia, zagrzybienia i itd. Gdy zetniemy drzewo, którego drewno ma służyć do wędzenia to powinniśmy je przesezonować przez co najmniej trzy, cztery miesiące. Drewno do wędzenia musi stracić około 75 procent soków. Najlepsze jest drewno o wilgotności około 25 procent. Warto poświęcić trochę czasu i pieniędzy, aby przekonać się czym jest prawdziwa wędzonka. Jest to ciekawe i atrakcyjne hobby. Daje ono wiele satysfakcji i doznań smakowych. Samo zbudowanie własnej wędzarni już
jest powodem do dumy. Przekonajcie się sami jak smakuje prawdziwa wędzonka jaki ma zapach, a nigdy już nie kupicie żadnej w markecie.

Profesjonalny sklep masarski - przyprawy i artykuły do wyrobu wędlin.


Podobał Ci się artykuł?
1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij