W ostatnim miesiącu wakacji jesteśmy zaabsorbowani raczej długo wyczekiwanym urlopem czy też kompletowaniem szkolnej wyprawki, aniżeli naszym zdrowiem. Nic więc dziwnego, że według statystyk sezon grypowy w naszym kraju zaczyna się wczesną jesienią i trwa do późnej wiosny. Tak!

Data dodania: 2012-08-23

Wyświetleń: 359

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wbrew temu, co wydaje się znakomitej większości Polaków, sezon grypowy zaczyna się już we wrześniu i trwa aż do marca! Dopiero wtedy choroba przybiera trend odwrotny i liczba zachorowań zaczyna się zmniejszać. Dlaczego tak się dzieje? Czy możemy temu zapobiec? Tak, ale musimy zacząć przygotowania już teraz!

Patrząc na wykresy obrazujące liczbę zachorowań na grypę w poszczególnych miesiącach roku, i to na przestrzeni ostatnich 10 lat, nie sposób nie odnieść wrażenia, że nasze zdrowie jest ściśle związane z dietą i aktywnością fizyczną! Liczba chorujących rośnie, kiedy dni stają się coraz krótsze, chłodniejsze, a na naszych talerzach coraz rzadziej pojawiają się świeże owoce warzywa, i spada, kiedy sytuacja ulega odwróceniu! Zatem recepta na zdrowie wydaje się być prosta: wystarczy tylko, że nie przestaniemy biegać na świeżym powietrzu i nieco zmodyfikujemy dietę, a w tym sezonie grypa nie będzie naszym problemem! Dlaczego więc poruszyliśmy tak oczywisty temat?

Sierpień to właściwie ostatni miesiąc, kiedy sklepowe półki uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw! Możemy kupować je nie tylko w supermarketach, ale też wprost od rolników czy sadowników. Jednak przytłoczeni codziennością często o tym zapominamy. Choć wiemy, że nie wszystkie witaminy, które dostarczamy naszemu organizmowi, działają od razu! Jeśli chcemy, by uchroniły nas przed grypą, nie czekajmy do ostatniej chwili i już teraz uzupełniajmy o nie naszą codzienną dietę! Tylko w ten sposób nasz organizm będzie miał odpowiednio dużo czasu, by móc właściwie je wykorzystać! Zanim zabierzemy się za robienie surówek, poznajmy witaminy znajdujące się w jesiennych owocach i warzywach, które są szczególnie cenne dla biegaczy, i ich źródła!

Witamina A

Jej głównym źródłem jest prowitamina A, którą to znajdziemy w warzywach takich jak marchew, szpinak, dynia, morele, papryka czy pomidor. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach zwierzęcych, dlatego też dobrze jest dostarczać jej w formie serwowanej do obiadu surówki. Dlaczego jest cenna dla biegaczy? Witamina ta m.in. wzmacnia układ kostny, wspomaga oczyszczanie błon śluzowych nosa i gardła, a także dba o kondycję skóry. Tym samym, zachowując odpowiednie stężenie witaminy A w naszym organizmie, nie tylko podnosimy naszą odporność, ale i wydolność naszego organizmu!

Witamina C

Nie wszyscy wiedzą o tym, że z jej właściwości ochrony przed przeziębieniami korzystają głównie właśnie osoby systematycznie podejmujące aktywność fizyczną na świeżym powietrzu – czyli biegacze! To jedna z witamin niezbędnych do właściwej ochrony naszych stawów i mięśni, a także wpływająca na tempo ich rekonwalescencji po treningu! Znajdziemy ją we właściwie wszystkich warzywach i owocach, nie tylko w cytrynie! Doskonałym jej źródłem są: czarne porzeczki, wiśnie, jagody, a nawet brukselka i kalafior!

Witamina E

Podobnie jak witamina A, kojarzy się nam głównie jako jedna z witamin odpowiadająca za nasz wygląd zewnętrzny, ale ogromne znaczenie dla kondycji naszego układu krwionośnego! Co więcej, odpowiada też za dostarczanie substancji odżywczych do komórek naszego organizmu! Gdzie możemy ją znaleźć? Przede wszystkim w warzywach: kapuście, czosnku, marchwi czy brukselce, ale również w owocach takich jak brzoskwinie czy morele!

Witamina K

Znajdująca się głównie w zielonych warzywach witamina K jest bardzo istotna, szczególnie dla zdrowia naszych kości. Odpowiednia jej dawka zapobiega nie tylko deformacjom, ale i złamaniom! Dla biegaczy cenne są również jej właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwbólowe! Gdzie ją znajdziemy? Zawierają ją wszystkie ciemnozielonolistne warzywa: kapusta, brukselka, kalarepa, a także ziemniaki! Jeśli wolisz owoce, z pewnością ucieszy Cię to, że dobrym jej źródłem jest awokado, brzoskwinie i cukinia!

Wymienione w tym artykule witaminy powinniśmy dostarczać naszemu ciału przez cały rok, ale właśnie teraz jest najlepszy moment na to, byśmy robili to w najlepszy z możliwych sposobów! Jeśli dobrze wykorzystasz ostatnie dnia lata, możesz być pewny, że tej zimy grypa nie będzie Twoim problemem!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena