Decyzja o wyborze podłogi do kuchni jest jedną z pierwszych, jakie należy podjąć podczas jej urządzania lub remontowania. Odpowiednio dobrana posadzka zapewni nie tylko wygodę użytkowania, ale sprawi również, że całe pomieszczenie nabierze odpowiedniego charakteru i estetyki.

Data dodania: 2012-07-25

Wyświetleń: 1922

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Idealnym rozwiązaniem, pozwalającym dodatkowo zaoszczędzić czas i pieniądze, są panele podłogowe. Bogaty wybór kolorów i wzorów imitujących płytki ceramiczne czy naturalne słoje drewna, pozwoli dostosować podłogę w kuchni do naszych gustów i potrzeb. Warto pamiętać, że powinna ona pasować do aneksu czy stylistyki salonu, jeśli kuchnia się z nim łączy. Dużą popularnością w ostatnich latach cieszą się ciemne odcienie paneli, które w delikatny sposób kontrastują z jasnymi i nowoczesnymi meblami czy sprzętami.

Układanie paneli podłogowych

Panele laminowane można szybko i łatwo zamontować samemu. Układamy je po zakończeniu prac wykończeniowych i instalacyjnych oraz na odpowiednio przygotowanym wcześniej podłożu. Podłogę należy wyrównać, oczyścić z kurzu i zabrudzeń. Dopiero wówczas możemy pokryć ją folią izolacyjną, która zabezpieczy naszą kuchnię przed wilgocią. Folię układamy na całej powierzchni, pamiętając, że jej poszczególne części muszą nachodzić na siebie przynajmniej 20cm. Następny krok to ułożenie warstwy podkładowej w postaci pianki, która wyeliminuje nierówności i wygłuszy podłogę. Na tak przygotowanej posadzce możemy rozpocząć układanie paneli podłogowych.

By panele dobrze się prezentowały, a połączenia między nimi były mniej widoczne, należy układać je prostopadle do okna. Montowanie paneli odbywa się na zatrzaski typu klik-klak. W tym systemie, wpust i pióro są tak skonstruowane, że po złączeniu zatrzaskują się. Jest to zdecydowanie szybsze i łatwiejsze niż przyklejanie do podłoża. Panele podłogowe powinniśmy układać w systemie podłogi pływającej, czyli tak by nie stykały się bezpośrednio ze ścianami, stropem czy kolumnami (elementami na stałe związanymi z podłożem). Musimy również pamiętać o uszczelnieniu podłogi wzdłuż ścian np. przyklejając listwy PCW, materiały drewnopochodne lub też mocując cokoły z płytek terakoty. Taka podłoga jest gotowa od razu do użytku.

Zalety podłogi z paneli laminowanych

Oprócz walorów wizualnych i łatwości w montażu, panele w kuchni mają kilka ważnych zalet. Istotną cechą paneli podłogowych jest ich bezpieczeństwo i trwałość. Upuszczenie naczyń czy innych przedmiotów daje duże szanse, że się nie rozbiją, co w przypadku płytek ceramicznych jest praktycznie pewne. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku małych dzieci, które często się przewracają – panele podłogowe są dla nich bezpieczniejsze. Ważnymi zaletami, przemawiającymi za wyborem właśnie paneli do kuchni, jest ich odporność na zarysowania, działanie środków chemicznych i wody. Są także proste w utrzymaniu czystości oraz dają większe odczucie ciepła w porównaniu z płytkami ceramicznymi. Obecnie dostępne są również panele z powłoką antystatyczną, która zapobiega elektryzowaniu się powierzchni oraz ogranicza gromadzenie bakterii i roztoczy.

Łatwość montażu i niskie koszta, wytrzymałość i odporność oraz bogaty wybór wzorów i kolorów przemawiają za wyborem właśnie paneli podłogowych do kuchni.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena