Kuchnia rosyjska od dawna należy do najlepszych na świecie, duży wpływ na nią miały kuchnia słowiańska i tatarska. Duży asortyment, bogactwo surowców.

Data dodania: 2012-06-09

Wyświetleń: 2310

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Rosyjski kawior solona ikra ryb jesiotrowatych, (kawior czerwony łososiowatych, kawior norweski  dorszowatych), wędzony łosoś to przysmaki słynne na całym świecie, za narodowe napoje uważane są: herbata podawana w specyficzny sposób (z samowara) oraz kwas chlebowy napój znany tylko w Rosji. Rosyjscy kucharze swoje dania przyprawiają min: gorczycą, majerankiem, estragonem, imbirem, kminkiem, miętą, tymiankiem, musztarda.

 

  Spośród wielu potraw za narodowe dania rosyjskie uważa się;

  -uchę, czyli zupę z kilku gatunków ryb

  -bitki, czyli okrągłe zraziki z mielonego mięsa wołowego w sosie śmietanowym lub cielęce w sosie brunatnym.

  -bliny, czyli naleśniki z mąki gryczanej, pszennej lub żytniej podawane z roztopionym masłem, śmietaną oraz dodatkie kawioru

  -ruskie pierogi z ciasta drożdżowego z różnymi nadzieniami

  -kotlety a la Pożarski, czyli mielone kotlety z mięsa drobiu

  -boeuf Strogonow, sporządzony z polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie paski, lekko podsmażone z cebulą, zaprawione śmietaną i ostrym sosem kabul

  -rossolnik  gotowany na rosole z pokrajanymi kwaszonymi ogórkami i plasterkami nerki cielęcej

Z napojów bardzo popularny jest kumys (odżywczy i leczniczy napój musujący produkowany z mleka kobylego, wielbłądziego i krowiego. W Rosji uprawia się winorośl, z której produkuje się wina szampańskie, rizlingi i portweiny.                                          

Licencja: Creative Commons
2 Ocena