Zupa ogórkowa jest obok pomidorowej najbardziej popularnym daniem na polskich stołach. Przepis jest bardzo prosty i nawet początkujący kucharze nie powinni mieć z nim problemów. Poniżej przedstawiamy krok po kroku jak ogórkową przygotować i cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem.

Data dodania: 2012-05-31

Wyświetleń: 1813

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 3

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

3 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki:

1/ cztery średnie ogórki kwaszone

2/ mała śmietana 18%

3/ pietruszka

4/ trzy marchewki

5/ pół selera

6/ sześć niedużych ziemniaków

7/ pęczek kopru, natka pietruszki

8/ dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego

9/ dwie łyżki mąki

10/ sól, pieprz

Przygotowanie:

Pietruszkę i selera kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki - zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa są na wpół ugotowane, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie ścieramy ogórki na tarce z dużymi oczkami (opcjonalnie można ogórki pokroić w kostkę lub cienkie plasterki). W następnym kroku podsmażamy ogórki na patelni z odrobiną tłuszczu. Tak przygotowane ogórki dodajemy z posiekanym koperkiem i natką pietruszki do wywaru i gotujemy jeszcze przez chwilę. W następnym etapie będziemy zupę zagęszczać, w tym celu mieszamy mąkę ze śmietaną w miseczce - dodajemy 2-3 łyżki gorącego wywaru (mieszamy) i wlewamy do garnka z zupą. Pozostaje już tylko doprawić solą i pieprzem - Danie Gotowe!

Ciekawostka:

Zupie ogórkowej smak nadają oczywiście ogórki, ale można je zastąpić samym kwaśnym sokiem z ogórków, a ogórki wykorzystać w formie sałatki do drugiego dania. Pomysł dość ciekawy i bardzo praktyczny, zwłaszcza gdy nie chce nam się tracić czasu na krojenie ogórków i przygotowywanie surówki do drugiego dania oraz ekonomiczny - nic się nie marnuje.

Licencja: Creative Commons
3 Ocena