0
głosów
- +

Nasiona rzepaku

Autor:

Aktualizacja: 07.11.2012


Kategoria: Rolnictwo / Uprawy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1466 razy czytane
  • 2 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Jest wiele roślin o których wszyscy słyszeli, ale czasem ludzie nawet nie wiedzą jak wygląda dana roślina. Jedną z nich jest rzepak. Olej z tej rośliny wykorzystywany jest w każdym gospodarstwie domowym a przemysł wykorzystuje go również do produkcji biopaliw.


Jest wiele roślin o których wszyscy słyszeli, ale czasem ludzie nawet nie wiedzą jak wygląda dana roślina. Jedną z nich jest rzepak. Olej z tej rośliny wykorzystywany jest w każdym gospodarstwie domowym a przemysł wykorzystuje go również do produkcji biopaliw. A nie ma nic piękniejszego niż kwitnące na wiosnę pola rzepaku.

Żółte pola wyglądają cudownie, ale poza walorami estetycznymi mają jeszcze inne ważne dla rolnictwa i dla całej gospodarki cechy. Nasiona rzepaku z których wytwarza się oleje dla przemysłu spożywczego są dla wielu gospodarek narodowych niczym zbawienie a dla przemysłu rolniczego stanowią doskonałe źródło dochodu. Sam rzepak jest notowanym na giełdach światowych surowcem. Przejeżdżając wiosną przez kraj widzimy żółte pola rzepaku, i nie możemy wyjść z zachwytu. Są rzeczywiście piękne, jednak zanim powstanie z niego olej czy inny produkt minie jeszcze wiele czasu.

Nieczęsto zdajemy sobie sprawę z tego jak wiele wysiłku kosztuje i jakiego nakładu pracy cały proces od zasiania rzepaku do powstania z niego najczęściej stosowanego przez nas oleju rzepakowego. W hodowli zwierząt śruta poekstrakcyjna otrzymana po wytłoczeniu oleju jest cenną, zawierającą dużo białka paszą dla zwierząt.

Rzepak uprawiany jest w wielu krajach na świecie w klimacie umiarkowanym oraz podzwrotnikowym. Występuje jako rzepak jary (czyli roślina jednoroczna) i rzepak ozimy (czyli roślina dwuletnia). W Polsce uprawia się głównie rzepak ozimy i jego uprawy zajmują 95% powierzchni upraw wszystkich roślin oleistych.

Więcej o nasionach rzepaku dowiesz się w dziale notowania rzepaku na Gospodarz.pl


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij