0
głosów
- +

HACCP

Autor:

Aktualizacja: 21.03.2012


Kategoria: Biznes i Ebiznes / Biznes i eBiznes


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 948 razy czytane
  • 2 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Wymagania HACCP pozwalają na prawidłowe postępowanie pracowników podczas produkcji, higieny mycia i przechowywania produktów.HACCP przeznaczony jest dla restauracji, firm transportowych, magazynów, firm produkujących opakowania i środki czystości mające kontakt z żywnością.


HACCP to system analizy krytycznych punktów kontroli, wymagany od wszystkich firm mających kontakt z żywnością. Obowiązuje on od 2006 roku i dotyczy firm produkujących żywność i artykuły spożywcze, oraz zajmujących się ich transportem i przechowywaniem.

Wymagania HACCP dotyczą zapobiegania wszystkim zagrożeniom bezpieczeństwa żywności, w tym zagrożeniom:

- biologicznym

- chemicznym

- fizycznym.

Początkowo w Polsce obowiązek posiadania wdrożonego systemu HACCP dotyczył tylko firm zajmujących się produkcją wód mineralnychoraz żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, np. żywności dla niemowląt.

System HACCP opiera się na siedmiu zasadach, które dotyczą mi.in: identyfikacji i rozpoznania zagrożeń, identyfikacji Krytycznych Punktów Kontroli, opracowania limitów krytycznych dla CCP, ustaleni sposobów monitorowania CCP i opracowania zapisów i instrukcji.

Korzyści wynikające z wdrożenia systemu HACCP to między innymi:

lepsze warunkiprodukcji, transportu i magazynowania żywności,większe zaufanie konsumentówpoprawa bezpieczeństwa żywności, a tym samym likwidacja niebezpieczeństwa związanego z chorobami pokarmowymi.podniesienie jakości wyrobów,spełnienie wymagań prawnych UE oraz innych wymagań krajowych i międzynarodowych z zakresu bezpieczeństwa żywnościlepsza pozycja danej marki na rynkuodpowiednie przeszkolenie pracowników z zakresu higieny i Dobrych Praktyk Produkcyjnych

HACCP to kompleksowy system służący zapobieganiu zagrożeniom żywności, a przede wszystkim służący wykryciu ryzyka i ustaleniu sposobów zapobiegania mu na wszystkich etapach produkcji. Oznacza to, że wdrożenie wymagań HACCP zapobiega wszystkim zagrożeniom związanym z procesem technologicznym, personelem, opakowaniami i dodatkami do żywności.

Lista Tagów: HACCP, Wdrażanie HACCP, djb

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij