0
głosów
- +

HACCP

Autor:

Aktualizacja: 25.01.2012


Kategoria: Biznes i Ebiznes / Biznes i eBiznes


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 888 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

HACCP to system służący zapewnieniu wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności. Służy także zapoznaniu pracowników z prawidłową higieną mycia i przechowywania produktów.


HACCP to System Analizy Krytycznych punktów kontroli, wymagany od 2006 roku od wszystkich organizacji mających kontakt z żywnością w tym:
- firm transportowych
- firm magazynujących
- firm produkujących żywność i dodatki do żywności
- firm produkujących opakowania
- firm produkujących środki do mycia i dezynfekcji
- restauracji, barów, punktów gastronomicznych
Wdrożenie i prawidłowe funkcjonowanie systemu HACCP jest wymagane ustawodawstwem Uni Europejskiej.
Zasady zawarte w systemie HACCP dotycza opracowania Krytycznych Punktów Kontroli, oszacowania ryzyka związanego z nimi oraz ustalenia metod zapobiegawczych, korygujących i monitorujących.
Wdrożenie HACCP powinno byc poprzedzone wdrożeniem Dobrych Praktyk Produkcji oraz Dobrych Praktyk Higienicznych. Korzystne także jest przeszkolenie pracowników z podstawowych zasad mycia i przechowywania produktów oraz higieny związanej ze stanowiskiem pracy. HACCP wymagany jest od 2006 roku ustawodawstwem Unii Europejskiej. Posiadanie sprawnie funkcjonującego systemu HACCP jest wymagane od wszelkich organizacji mających kontakt z żywnością.
HACCP to system analizy krytycznych punktów kontroli, polegający na rozpoznaniu CCP, a następnie ustaleniu metod zapobiegania im.
Korzyści wynikające z wdrozenia systemu HACCP:
- zapewnienie bezpieczeństwa żywności
- ograniczenie ryzyka związanego z procesem technologicznym, personelem i transportem żywności
- wzrost zaufania klientów
- zgodność z wymaganiami sanepidu
- brak kar finansowych nakładanych przez sanepid

Lista Tagów: HACCP, Wdrażanie HACCP, djb

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij