Do świat Bożego Narodzenia już coraz bliżej, dlatego warto już teraz przygotować listę przepisów, które zamierzamy podać podczas wieczerzy. Dzięki temu unikniemy świątecznego szaleństwa i zakupowego chaosu z tym związanego.

Data dodania: 2011-11-14

Wyświetleń: 1502

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Najbardziej popularną potrawą wigilijną jest barszcz czerwony, który podawany jest jako pierwsze danie. Choć wielu z nas wyznaje zasadę, iż barszcz powinien być przygotowany w tradycyjny sposób, to jednak coraz częściej wykorzystuje się zupy instant, które smakiem niewiele różni się od domowej potrawy. W niektórych domach barszcz z uszkami zastępowany jest zupą grzybową lub żurkiem.

W zależności od regionu, wigilijna wieczerza posiada zróżnicowane menu, jednak coraz częściej widać przenikanie się regionalnych wpływów. Na przykład w Wielkopolsce na świątecznym stole goszczą pierogi z grzybami, kapusta z grochem, śledź, a także karp smażony lub w galarecie.

Na Śląsku spotyka się zupę migdałową lub moczkę, a  także makówki. Z kolei na Pomorzu i Kaszubach stół wigilijny obfituje w różne rodzaje ryb, jak śledź, flądra oraz tradycyjny karp. Nawet pierogi przyrządza się z nadzieniem rybnym.

Kuchnia wigilijna z Warmii i Mazur w dużej mierze opiera się na tradycjach pochodzących  od napływowej ludności z Litwy i Białorusi. Podczas wieczerzy serwuje się zupy owocowe, śledź w oleju, czy pierogi z kapustą i grzybami, ale również dania z kaszy jaglanej i gryczanej z dodatkiem sosu grzybowego.

Na Podkarpaciu  popularne są potrawy z kaszą oraz z kapustą. Tradycyjnymi potrawami są: pęczak z grzybami, pierogi z kapustą i serem, kapusta z grzybami lub fasolą, kasza ze śliwkami.

Z kolei Podhale swą wieczerzę wigilijną opiera na potrawach z ziemniaków i sera. Przyrządza się bukty, moskole, kapusta z ziemniakami.

Na Mazowszu dominuje karp w śmietanie lub galarecie, kluski z makiem, a także zupa rybna. Wśród słodkich potraw można tu znaleźć makowiec, babki drożdżowe, czy piernik.

Jak widać co region to inne tradycje wigilijne. Nie ulega jednak wątpliwości, iż każdy z nas ma swoje ulubione dania wigilijne, na które czeka cały rok.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena