Pierwotnie pojawił się on w Irlandii, a dopiero później zawędrował do USA. Głowa Jacka’a zrobiona jest z dyni - warzywa, które poza symbolicznym znaczeniem ma również wiele zalet użytkowych, jak też kulinarnych.
W Polsce sezon na dynie przypada na przełomie października oraz listopada. W naszym regionie występują niestety tylko dwa główne gatunki: dynia olbrzymia i dynia zwyczajna. Do rodziny tej drugiej należy kabaczek oraz patison - często wykorzystywane w przepisach kulinarnych. Oprócz tego na świecie znane i uprawiane są jeszcze wiele ich podgatunków. Warzywo to trafiło do Europy z Nowego Świata i bardzo szybko przyjęło się oraz jeszcze szybciej rozprzestrzeniło w klimacie umiarkowanym. Do jego uprawy potrzebne jest jedynie dobrze nasłonecznione i wilgotne miejsce. Przybiera rozmaite kształty, rozmiary, a nawet kolory. Owoce dyni olbrzymiej mogą osiągnąć wagę nawet do 50 kg. Dynia jest niezwykle ceniona ze względu na swoje właściwości odżywcze. Jej pestki to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B i C. Dlatego też warzywo to zostało docenione przez sztukę kulinarną. Nie wymaga to zbytnich dolności czy sprzętu. Czasem wystarczą zwykłe patelnie i z miąższu można przyrządzać przeróżne potrawy. Na zupach począwszy, a na dżemach zakończywszy. Dynia doskonale nadaje się do marynowania. Chętnie dodaje się ją do ciast, a pestki dyni dodawane są też do pieczywa czy słodkich ciasteczek. Jest to wdzięczny temat kulinarny, gdyż jest bardzo trwała - można przechowywać ją nawet kilka miesięcy. Sezon na dynie - w pełni!