Wielu Polakom trudno jest sobie wyobrazić obiad bez mięsa. Pyszny, soczysty schabowy czy ociekające skwarkami pierogi z mięsem to kwintesencja polskiej kuchni.

Data dodania: 2011-10-27

Wyświetleń: 452

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zagorzałym wielbicielom takich tłustych dań coraz częściej z uwagi na zdrowie odradza się częste delektowanie się tymi specjałami.  Nadmierne ich spożywanie jest pierwszym krokiem do miażdżycy, zawału serca czy wysokiego poziomu złego cholesterolu. Wtedy ani "święty Boże" nie pomoże.

Równie wartościowymi produktami są jaja, a także ryby. W piramidzie żywieniowej umieszczone są one na tym samym poziomie co mięso. Mięso faktycznie dostarcza nam pełnowartościowego białka, które nasz organizm tak szybko przyswaja, jak i wykorzystuje. Poza tym jest znakomitym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Zatem bez wyrzutów sumienia możemy sobie pozwolić na mięso, jednakże z tym zastrzeżeniem, że nie zbyt często. Nasza dieta musi być również bogata w ryby, warzywa, owoce oraz pełnoziarniste produkt zbożowe.  Ryby, zwłaszcza gatunki morskie, zawierają wiele cennych składników. Począwszy od witamin A, D, E, przez związki mineralne, a na jodzie, żelazie czy wapniu kończąc. Ponadto tłuszcz, który szczelnie ukryty jest w rybach jest najzdrowszy na świecie. Zawiera bowiem dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Zapobiegają one bowiem chorobom serca oraz całego układu krążenia. Kwasy omega-3 są niezastąpione zwłaszcza w diecie dzieci gdyż wspomagają oraz stymulują prawidłowy wzrost, a także rozwój mózgu.

Zatem, aby być „zdrowym jak ryba” trzeba je jeść! Warto dwa, a nawet trzy razy w tygodniu przygotować jeden posiłek z rybą w roli głównej. Najlepiej z tą z morskiej „półki”.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena