1
głosów
- +

Ciasto Naleśnikowe

Autor:

Aktualizacja: 30.09.2011


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 1 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1218 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Naleśniki są doskonałe zarówno na słodko jak i z warzywami lub mięsem.
Są doskonałe na każdy posiłek dnia.
Uwielbiam eksperymentować z naleśnikami, za każdym razem zmieniając nadzienie :-)
Kilka pomysłów polecam poniżej


CIASTO NA NALEŚNIKI:

Składniki:


1 szkl. wody
1 szkl. zimnego mleka
2 jaja
1/2 łyżeczki soli
1,5 szkl. mąki (20 dag)
4 łyżki roztopionego masła
2-3 łyżki oleju do smażenia


Wykonanie:


Przesiać mąkę, dodać wodę, mleko, jaja, sól i masło, następnie zmiksować. Po czym przykryć i wstawić do lodówki na 2 godz. Smażyć na delikatnie natłuszczonej patelni. Gotowe! Smarować ulubionym nadzieniem. Może to być marmolada, ser biały, czekolada, itp.

Smacznego!

 

 

 

KROKIETY Z CIASTA NALEŚNIKOWEGO

 

Składniki:

 

niecałe 1,5 szkl. mąki

2 jaja

1 szkl. wody

1 szkl. mleka

sól

oliwa do smażenia

5 dag grzybów suszonych

2 cebule

1 łyżka masła

4 łyżki tartej bułki

2 jaja

sól (ja daję kucharek)

pieprz

 

Wykonanie:

 

Z mąki, jaj, wody, mleka i soli zrobić ciasto naleśnikowe (ja miksuję mikserem). Odstawić na 30 min. Rozgrzać patelnię i na kilku kroplach oleju smażyć każdy placek. Odstawić do wystygnięcia.

Grzyby suszone namoczyć w 1 szkl. wody. Ugotować, odcedzić i posiekać. Wywar odparować do momentu aż zostanie 1/5 szkl. wody. Cebule pokroić w kostkę a następnie zeszklić na maśle. Dodać grzyby na patelnię. Wymieszać razem z cebulą, podsmażyć. Zalać pozostałym wywarem. Dodać bułkę tartą, wymieszać, poddusić do momentu zagotowania. Wbić 2 jaja, przyprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

Nadziewać naleśniki, zwijać, smażyć z obu stron na złoty kolor.

 

 

*Rada: Farsz można przygotować w/g uznania, dodając np. paprykę, ogórek (korniszon), kiełbaskę, zioła. Zapiekać z serem żółtym.

Naleśniki można również smarować od wewnątrz koncentratem pomidorowym, oprószyć ziołami prowansalskimi, dodając pół kiełbaski/parówki i uprzednio usmażonymi pieczarkami z cebulką. Tak zwinięte naleśniki smażyć z obu stron, po czym pod koniec położyć plasterek żółtego sera aby mógł roztopić się po naleśniku.

 

Smacznego!

 

krokiety z parówkami


Podobał Ci się artykuł?
1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij