To szybki i łatwy sposób na obiad bądź kolację.
Dania na bazie ryżu urozmaicone są warzywami i mięsem z kurczaka.
Wybór należy do Ciebie :-)

Data dodania: 2011-09-30

Wyświetleń: 1950

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

POTRAWKA CHIŃSKA

 

Składniki:

 

2 szkl. ryżu

1 podwójny filet z kurczaka

2 marchewki

1 czerwona papryka

2 cebule

10 pieczarek

przyprawa do chińszczyzny

papryka mielona

sól (kucharek), pieprz

olej do smażenia

 

 

Wykonanie:

 

Ryż ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Filet pokroić w kostkę, posypać przyprawą do chińszczyzny, przykryć i odstawić na 15 min. w chłodne miejsce. Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paseczki. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

Rozgrzać olej na patelni, usmażyć kawałki mięsa. Zdjąć i posypać solą, pieprzem i papryką do smaku. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulkę, potem dorzucić pieczarki, paprykę i marchewkę, wymieszać i dusić na małym ogniu do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodać uprzednio usmażone mięso i na koniec ugotowany ryż. Wszystkie składniki dokłądnie wymieszać, w razie konieczności doprawić przyprawami.

 

Smacznego!

 

 

RYŻ Z MARCHEWKĄ

 

Składniki:

 

1 - 1,5 szkl. ryżu

3/4 szkl. wody

1/2 kg marchwi

1 puszka kukurydzy

4-5 ćwiartek kurczaka

sól (wegeta), pieprz, cukier

3 "listki" masła (1 łyżka)

2-3 łyżki oleju

 

 

Wykonanie:

 

Do naczynia żaroodpornego wsypać ryż i zalać wodą, na wierzchu posypać wegetą. Marchew pokroić w plasterki, rozłożyć w naczyniu, posypać wegetą, cukrem i pieprzem, a następnie rozłożyć 3 "listki" masła. Po czym rozłożyć kukurydzę z puszki wraz z sokiem, posypać wegetą. Na koniec ułożyć ćwiartki kurczaka (uprzednio przyprawionego) i polać 2-3 łyżkami oleju.

Piec w temp. 180-200 st.C ok. 1,5 godz.

 

 

Smacznego !

Licencja: Creative Commons
1 Ocena