Witarianizm to niezwykle popularny na zachodzie "raw food" czyli kuchnia bez gotowania. Kuchnia tego typu nie uznają gotowania, smażenia, pieczenia i innej obróbki pokarmów, która nie występuje w naturze i nie używają jej zwierzęta.

Data dodania: 2011-09-26

Wyświetleń: 1764

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Według doktora Mercoli, podczas obróbki termicznej powstają zupełnie różne związki białek i cukrów niewystępujące w naturze. Struktura chemiczna na przykład zwykłej zupy, która była warzywami ulega zupełnej zmianie, a drobinki przetwarzanej żywności przekształcają się i degenerują na mnóstwo różnych sposobów. Witaminy także zostają zniszczone, zależnie od tego jak długo i w jakiej temperaturze gotowania dania, tak wiele ich pozostanie przykładowo w zupie.

W ciągu pieczenia wytwarzają się także substancje szkodliwe. Im wyższa temperatura, tym więcej tych "odpadków" się tworzy. Najwięcej toksyn tworzy się w ciagu smażenia czy grillowania. Są to głównie substancje rakotwórcze i mutagenne a także wolne rodniki głównie tworzą się one z tłuszczy i protein.

Od 47 stopni Celsjusza wszystkie enzymy pokarmowe poddają się zniszczeniu, a są nam one potrzebne do prawidłowego trawienia. Podowuje to obiążenie trzuski i innych organów wewnętrzych. Z tego powodu zamiast szybko trawić i zająć się czymś innym, nasz organizm traci niepotrzebnie energię. Odwrotnie niż przy gotowaniu, raw food trawiony jest w dużo krótszym czasie, a to właśnie przez zawartość tych enzymów.

Przez to nadmierne zużycie organizmu przez jedzenie niezdrowego, gotowanego pokarmu wyglądamy starzej i czujemy się starzej. Ludzie żywiący się na surowo są młodsi wizualnie, a co ważniejsze także biologicznie! Organizmy witarian są właściwie młodsze aniżeli ciała ludzi odżywiających się przetworzonym jedzeniem.

Przepisy raw food wcale nie muszą być nudne. Za pomocą inertnetu znajdziesz przepisy w języku polskim na surowe dipy, ciastka, wykwintne koktajle i pyszne smoothies.

W rzeczy samej człowiekowi, który przez całe życie bazował swoją dietę na zupkach chińskich i hamburgerach, trudno będzie zmienić nawyki na dietę raw food. Możemy jednak oczywiście skorzystać z wsparcia osób, które żywią się surowymi pokarmami przez większość życia. Raw food w Polsce nie ma tylu zwolenników, co w USA, mimo to tworzą się coraz to nowe fora internetowe, gdzie możesz zasięgnąć wiedzy doświadczonych, przejrzeć przepisy i wymienić się doświadczeniami.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena